in

Moslima met mondkapje ‘geweerd’ bij gemeente: ‘Maar er is toch geen verbod op mondkapjes!’

Terwijl half Nederland met gezichtsbedekking loopt, blijft de nikab verboden in overheidsgebouwen. Maar ook moslima’s met een hoofddoek en mondkapje klagen dat ze niet worden geholpen bij gemeentelijke loketten.

Ook op straat en in het ov wordt deze groep steeds vaker aangesproken, meldt het landelijk Meldpunt Islamofobie.

Ze moet bijna huilen als ze eraan terugdenkt. De Haagse moeder (haar naam is bekend bij de redactie) bezocht onlangs met haar man en zoontje het stadsdeelkantoor Escamp om de identiteitskaart van haar zoontje op te halen.

Ze droeg een gezichtssluier omdat ze dacht dat dit tijdens deze coronacrisis geen probleem was. Bij de aanvraag was het ook geen probleem, maar toen ze later de id-kaart kwam afhalen, werd ze niet geholpen.

Een mondkapje was wel toegestaan, kreeg ze te horen. De Haagse deed daarom haar nikab af, en hield alleen een mondkapje op. Desondanks weigerden de betrokken ambtenaren haar te helpen. Een van de beveiligers stelde zich erg dreigend op, vertelt ze emotioneel. Vernederd en boos verliet ze het kantoor. ,,Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Echt bizar. Ik voelde me enkele dagen heel slecht. Het heeft me echt geraakt.’’

Lees ook  Nederland strijdt om levensreddende apparatuur: ‘Race tegen de klok’

Andere kluis
De volgende dag probeerde de familie het opnieuw, dit keer in het gezelschap van een vertegenwoordiger van de Haagse partij Nida, en alleen met hoofddoek en mondkapje. Maar weer ging het mis. Waar andere burgers met hun afhaalbewijs zo hun kaart meekregen, kreeg de moslima te horen dat er iets mis was met haar kaart en dat die ‘in een andere kluis lag’. Ze moesten plaatsnemen en wachten.

Intussen kwamen er meerdere beveiligers om haar heen staan. ,,Er hing een dreigend sfeertje.’’ Uiteindelijk kreeg de Haagse na lang wachten het identiteitsbewijs mee van een andere me­dewerker. Die gaf toe dat het een dag eerder niet zo netjes was verlopen en zei dat ze gebeld zou worden. ,,Maar ik kreeg geen excuses of zo.’’

Telkens uitleggen
Volgens raadslid Adeel Mahmood van Nida hebben meerdere moslima’s in Den Haag nare ervaringen gehad omdat ze een mondkapje droegen. ,,Er is geen verbod op het dragen van een mondkapje’’, benadrukt hij. Mahmood vindt het onacceptabel dat de ene burger met mondkapje anders wordt behandeld dan de andere. ,,Uiteindelijk komt het altijd wel goed, maar het gaat ons om de moeite en de pijn van die dames die telkens moeten uitleggen waarom ze een mondkapje dragen.’’

Lees ook  Doorrijder na fataal ongeval Indy (17) vrijgelaten: onvoldoende bewijs

Ibtissam Abaaziz van de stichting Meld Islamofobie zegt dat er overal in het land meldingen zijn van moslima’s die worden aangesproken als ze een mondkapje dragen. Volgens haar waren veel moslims hier al bang voor toen het ‘boerkaverbod’ werd aangenomen. ,,Vrouwen worden aangesproken of uitgescholden en uitgesloten. Die wet heeft het islamofobe klimaat alleen maar verergerd.’’

Nida wil van het college weten hoe vaak moslimvrouwen zijn geweigerd bij het stadhuis en stadsdeelkantoren en of er aangepaste instructies zijn voor beveiligers en ambtenaren.

Bivakmuts
Volgens de gemeente geldt in overheidsgebouwen inderdaad nog een verbod op gezichtsbedekkende kleding. ,,Dat betekent dat je geen integraalhelm, bivakmuts, boerka, nikab of masker mag dragen. Een mondkapje om gezondheidsredenen is toegestaan, maar bij identificatie en legitimeren vragen we die tijdelijk af te doen.’’ Wat er op het stadsdeelkantoor precies is gebeurd, wordt uitgezocht.

“Bloedgroep kan ernst waarmee Covid-19 toeslaat bepalen”

Dit was oorzaak van ’k*twijf’-ondertiteling