in

Nathalie (40) wordt helemaal gek van rattenplaag in huis: ‘Er zat er eentje tussen mijn billen’’

Nathalie van Veen (40) en haar twee kinderen worden geteisterd door ratten. Ze horen de beesten lopen onder de vloer van hun huurwoning in de Enschedese wijk Pathmos en zien ze zelfs in de woonkamer. „Zo hou ik het hier niet langer vol. Ik word helemaal gek.”

Ze vertelt het met een blik van afgrijzen op haar gezicht, alsof ze de ratten weer door haar huis aan de Pathmossingel ziet rennen. Wijzend op een grote kast langs de muur in de woonkamer: „Toen ik die verplaatste, kwamen daarachter twee ratten los. Ze vlogen de keuken in. Ik was helemaal overstuur.”

In paniek belde ze haar moeder en haar oom, die in de buurt wonen. „Ik durfde de keuken niet meer in. Maar toen mijn oom keek, waren die beesten al weg. Ook achter de koelkast hadden ze een gat gemaakt.”

Het was de eerste keer dat ze ratten ook echt in haar huis zag, hoewel ze er al een spoor van vernielingen hadden achtergelaten. Van Veen haalt een kleed van de zitbank waardoor een groot gat zichtbaar wordt. „Hier, hebben ze kapot gevreten. Ze hebben ook verschillende gaten in de vloer geknaagd. Ook mijn behang en plinten vreten ze kapot.”

‘Ratten vreten zitbank kapot’
Ze loopt door de woonkamer en keuken om de plekken aan te wijzen. De gaten zijn inmiddels gedicht door medewerkers van corporatie De Woonplaats. Van Veen laat op haar mobieltje enkele foto’s zien van vóór de reparatiewerkzaamheden. „Zo zag mijn vloer er uit. Zie je die gaten?! Verschrikkelijk. Die beesten maken alles kapot. Hartstikke eng vind ik het.”

Lees ook  Verpleegster (51) sterft, happend naar adem, in armen van echtgenoot door gruwelijke strijd tegen COVID-19

Mijn kinderen durven ’s nachts niet meer naar de wc. Als ze moeten, maken ze me wakker. Dan loop ik mee naar beneden. Zelf doe ik bijna geen oog meer dicht na een incident afgelopen week. Toen zat er letterlijk eentje tussen mijn billen op de wc tijdens het afvegen. Waarschijnlijk kwam die uit het riool naar boven.

Nathalie van Veen
Ze is niet de enige in de buurt die overlast heeft van ratten. „Bij mijn buurman hebben ze de tuinset kapot gevreten. Als het donker wordt, zie je ze hier over de singel lopen. Toen ik laatst met mijn zoontje voor de deur stond, zagen we er eentje iets verderop onder een auto kruipen.”

‘We horen die beesten onder de vloer lopen’
Behalve met de corporatie heeft ze een paar keer gebeld met rattenbestrijders van Twente Milieu. De jacht op de ratten heeft tot dusver niks uitgehaald. „Die mensen van de milieudienst zijn nu twee keer geweest, maar de ratten zitten hier nog steeds. We horen ze ’s avonds onder de vloer lopen. ”

Lees ook  ONHERKENBAAR! Zo zag ‘Temptation’-Fabrizio eruit toen hij nog geen baard had (foto)

Hoewel er meer buren klagen over ratten is ze zover ze weet de enige waar de beesten tot in de woning komen. Buiten laat ze een put zien, direct naast de keuken. „Ik ben blijkbaar de enige die nog zo’n ding achter het huis heeft. Dat zou ermee te maken kunnen hebben, is me verteld. Ook zou het komen doordat ze hier de oude rioleringen hebben laten liggen toen er nieuwe buizen zijn geplaatst. We wonen hier twee jaar. Met veel plezier, maar dat is de laatste weken wel anders.”

‘Kinderen durven ’s nachts niet meer naar wc’
Haar kinderen van 12 en 13 jaar durven ’s nachts niet meer alleen naar het toilet. Van Veen: „Als ze naar de wc moeten, maken ze me wakker. Dan loop ik mee naar beneden. Zelf doe ik bijna geen oog meer dicht.”

Ze vertelt elke avond de deur van het halletje naar de woonkamer te barricaderen. „Ik zet er een zware spiegel tegenaan. Als er weer ratten uit de vloer komen, wil ik ze zo tegenhouden. Want als ze ook naar boven komen, word ik helemaal gek. Als dit niet snel stopt, dan weet ik het niet meer. Zo hou ik het hier niet langer uit.”

‘Scootmobiel-ontvoerder’ Glanerbrug ook verdacht van ontucht met 5-jarig slachtoffer

Kees van der Spek pakt oplichtpedo aan (zie beelden)