in

Nederland kan zich opmaken voor ‘onvermijdelijke’ strenge maatregelen

Het is bijna onvermijdelijk dat er strengere coronamaatregelen volgen nu het aantal besmettingen toch blijft doorstijgen.

Dat stellen meerdere experts. We zouden dit weekend positieve resultaten moeten zien van de eerste maatregelen, maar het tegenovergestelde is de praktijk.

Viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Menno de Jong maakt zich grote zorgen.

Volgens hem gaan we weer naar een situatie toe van maart en april. “Het ziet er niet goed uit”, zegt De Jong tegen AT5.

Dit weekend zouden volgens deskundigen de eerste resultaten zichtbaar kunnen zijn van de extra maatregelen die vorige maand in zes regio’s werden genomen, waar de horeca eerder dicht moest en de maximaal toegestane groepsgrootte verkleind werd.

Maar van een afname is geen sprake. Ook zaterdag hadden we weer een nieuw dagrecord van 6504 nieuwe coronabesmettingen. Vanmiddag rond 14.00 uur komt het RIVM met de nieuwste dagcijfers.

1200 opnames
De Jong: “Vorig weekend zaten we nog op zo’n vierduizend gevallen per dag, dat zijn er nu zesduizend.

Het aantal opnames is ongeveer 1200. In de zomer waren het er tussen de 100 en 200, toen maakten we ons ook al zorgen. Een derde van de opnames op de ic is nu coronagerelateerd.”

Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, gaat nog een stapje verder dan De Jong.

Lees ook  Moeder laat baby achter bij kinderdagverblijf - ziet dan overal blauwe plekken en beseft de vreselijke waarheid

Hij zei gisteren in het AD dat het opnieuw gestegen aantal coronabesmettingen reden is snel in een volledige lockdown te gaan. “De maatregelen zijn niet afdoende gebleken.”

“De bedoeling was flatten the curve. Dat wil nog niet lukken.” Hij zegt er een groot voorstander van te zijn ‘dat we zo snel mogelijk in een lockdown gaan’.

En dan geen intelligente lockdown of iets dergelijks, maar een volledige. “Anders verandert er niets. Hopelijk kunnen we er dan snel weer uit.”

Ook dat zal ongetwijfeld besproken worden in het Catshuis vandaag. In de ambtswoning van premier wordt onder leiding van Mark Rutte weer in informele sfeer gesproken over de aanpak.

Daar zijn onder anderen minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Jaap van Dissel van het RIVM bij. Ze gaan onder meer bekijken wat de laatste cijfers zijn en wat die betekenen.

Rutte zei vlak voor het weekend al dat het kabinet bereid is om elke beperkende maatregel te nemen die nodig is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Over welke maatregelen denkbaar zijn, zoals een avondklok of een nieuwe lockdown, wilde hij toen niks zeggen.

Rutte zei wel dat de meeste horeca netjes omgaat met de maatregelen, net als theaters en sportscholen, maar de netto optelsom ervan is volgens hem dat er heel veel bewegingen zijn van mensen.

Lees ook  Deze thee is een heus wondermiddel. Je buikvet verdwijnt en je huid verbetert erdoor

Dat moet omlaag ‘omdat we zien dat we ons te weinig aan de 1,5 meter afstand houden, waardoor we die oplopende besmettingen hebben’.

Hard werken in zorg
De gevolgen zijn onder meer dat mensen die wachten op een operatie bezorgd zijn dat die niet doorgaat. En ook dat zorgmedewerkers weten dat ze weer verschrikkelijk hard moeten werken, zei Rutte.

Dat merken ze ook in het Amsterdam UMC, waar viroloog De Jong werkt. Daar is men aan het opschalen.

“De stad is één van de epicentra van Nederland. Het aantal opnames neemt toe. Concreet worden er nu stappen gezet om de capaciteit van opnames te vergroten.

Dat gaat ten koste van de reguliere zorg. Ook worden er medewerkers ziek en moeten in quarantaine thuis, dat geeft extra druk op de zorg. Wij merken het aan alle kanten.”

Nieuwe persconferentie
Dinsdagavond is er een persconferentie waarin de (waarschijnlijke) nieuwe maatregelen bekend worden gemaakt. Deze zal live te volgen zijn via deze site en op RTL 4.

Het kabinet komt dan sowieso met een ‘roadmap’ voor de lange termijn. “Dat moet vrij voorspelbaar zijn en zeggen:

bij dat type niveau van besmettingen kun je dit type maatregelen verwachten, zowel regionaal als landelijk. Daar zijn we al een heel eind mee”, zei Rutte vrijdag.

Max Verstappen is weer single – Het is uit met Turkse vriendin

Pascale (59) heeft hersenschade door corona: ‘Mijn hele leven is weg’