in

‘Nederlandse plofkraker die in Duitsland 790.000 euro roofde opgepakt in Málaga’

De Spaanse politie heeft in Málaga een Nederlandse plofkraker (26) opgepakt. De man wordt verdacht van het buitmaken van 790.000 euro met meerdere kraken in Duitsland. Er was een internationaal opsporingsbericht uitgevaardigd tegen de man.

De Nederlander werd afgelopen vrijdag opgepakt. Lokale media schrijven er vandaag over nadat de Spaanse politie in een persbericht melding maakte van de aanhouding. Volgens de politie wordt de Nederlander in Duitsland gezocht voor diefstal, het deel uitmaken van een criminele organisatie en het plegen van verschillende verkeersovertredingen.

De opgepakte man zou minstens vijf keer een plofkraak hebben uitgevoerd in Duitsland. Daarbij werd steeds gas in de geldautomaten geblazen dat daarna werd aangestoken. Daarmee wisten de 26-jarige Nederlander en zijn handlangers zo’n 790.000 euro buit te maken. De man zit vast in Málaga.

Lees ook  15 jaar cel voor tiener die 6-jarig kind van Tate Londen duwde'

Audi-bende
Vele Nederlandse plofkrakers zijn al jaren actief in Duitsland, net over de grens, omdat de Nederlandse geldautomaten na de eerste golf kraken steeds beter beveiligd zijn. Een deel van hen, zo’n 200 man, komt uit de regio Utrecht en hoort bij de zogeheten Audi-bende. Leden van de groep rijden met snelle (gestolen) Audi’s naar Duitsland om daar een plofkraak te plegen. Ze vluchten vervolgens in hun wagens met hoge snelheid terug naar Nederland. De grote groep huurt in Duitsland ook weleens ruimtes om het materiaal op te slaan dat ze bij de plofkraken gebruiken. De bende zou verantwoordelijk zijn voor honderden kraken in Duitsland.

Lees ook  Politieagent te paard geeft 5-jarig meisje een bekeuring – haar briljante antwoord deed me een breuk lachen.

De kraken zijn gevaarlijk. Er wordt gewerkt met gas of explosieven, er wordt hard gereden op de openbare weg en soms leidt het tot achtervolgingen en schoten door de politie.

S*ks in Utopia: vrijwillig of onder dwang?

Damcoach verdacht van filmen jonge dammers onder douche