in

Nederlandse vrouw (89) overleden na tweede besmetting met coronavirus

Een 89-jarige Nederlandse vrouw is eerder dit jaar overleden nadat ze voor de tweede keer was besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit een publicatie van Nederlandse wetenschappers, onder wie hoogleraar virologie Marion Koopmans van het Erasmus MC in Rotterdam. Het zou wereldwijd het eerste officiële geval zijn van iemand die overlijdt na een herinfectie.

De vrouw leed aan een zeldzame vorm van kanker, Waldenström’s macroglobulinemia, die wel behandelbaar is, maar waarvan mensen niet kunnen genezen. De behandeling zorgt ervoor dat het immuunsysteem van mensen achteruitgaat.

Immuniteit een illusie? Vrouw overlijdt na tweede positieve coronatest
Eerder dit jaar kreeg de 89-jarige vrouw het coronavirus onder de leden, maar ze werd na een ziekenhuisopname van vijf dagen ontslagen. Ze had toen alleen nog last van blijvende vermoeidheidsklachten.

Bijna twee maanden later, net nadat ze met een nieuwe chemobehandeling was begonnen, kreeg de vrouw last van koorts, hoesten en kortademigheid. In het ziekenhuis werd ze opnieuw positief getest op het coronavirus. Op dag vier en zes werd ze gecontroleerd op antistoffen tegen het virus, maar die bleken niet aanwezig. Op dag acht verslechterde haar toestand, schrijven de onderzoekers. Twee weken later stierf de vrouw.

Lees ook  Vrouw in Wegmisbruikers wil niet op beeld – Wat ze dan doet is ongelofelijk…

Genetische samenstelling
Analyses van het virus dat bij de vrouw werd aangetroffen tonen volgens de Nederlandse wetenschappers aan dat de genetische samenstelling van het virus bij de eerste en tweede infectie zodanig anders was, dat het wel om een herinfectie móet gaan. En dus niet om virusdeeltjes die nog in het lichaam waren achtergebleven. De vrouw is in de periode tussen haar twee ziekenhuisopnamen overigens niet getest op het coronavirus.

Volgens viroloog Marion Koopmans is de vrouw ‘waarschijnlijk’ aan corona overleden. ,,Maar ze was al ernstig ziek.” Koopmans weet niet of het het eerste officiële geval is van iemand die overleden is na een herbesmetting, zoals BNO News meldt.

Het was al bekend dat er in Nederland herbesmettingen hadden plaatsgevonden. Eind augustus stond de teller op vier, allemaal oudere patiënten. Koopmans bevestigt dat de vrouw een van deze vier is. Tot nog toe zijn wereldwijd pas 23 officiële herbesmettingen met corona bekend, stelt BNO News.

Uitzonderingen
Koopmans stelt daarom dat de herbesmettingen ‘uitzonderingen’ zijn. ,,We verwachten dat de meerderheid van de mensen die de infectie hebben gehad langer beschermd zullen zijn. Dat zal niet levenslang zijn, want dat zien we nooit bij luchtwegvirussen. Van andere coronavirussen is bekend dat immuniteit ongeveer een jaar aanhoudt. Het huidige SARS-CoV-2 is nog te kort aanwezig om daar iets over te zeggen. Veel onderzoeksteams zijn bezig met dit onderwerp.”

Lees ook  WAARSCHUWING: Nieuwe spinsoort laat mensenvlees met één beet rotten en verstopt zich graag in je kleding

Uiteindelijk zullen mensen die tijdens de eerste golf besmet raakten wel opnieuw met het virus te maken krijgen, verwacht Koopmans. ,,De vraag is alleen hoe lang het duurt voordat dat gebeurt. We gaan ervan uit dat dat bij mensen met een stevige immuunrespons na de eerste infectie minimaal zes maanden zal zijn. We verwachten ook dat zij bij een nieuwe infectie minder klachten hebben. Maar het betekent wel dat de coronamaatregelen echt voor iedereen gelden.”

Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie aan het Erasmus MC, zei zaterdag tegen deze site dat we deze winter geen last zullen krijgen van massale herbesmettingen. ,,Je hebt altijd extremen. Maar ik ben ervan overtuigd dat veruit het grootste deel van de mensen die het coronavirus heeft opgelopen, voorlopig immuun is.’’

91-jarige vrouw dood aangetroffen in tuin: geen duidelijkheid over oorzaak

Nederlands vaccin ligt tijdelijk stil na ’onverwachte ernstige bijwerking’