in

Nicole krijgt geen Nederlands paspoort voor doodziek dochtertje in Malawi: ‘de tijd dringt’

De Nederlandse Nicole van Elteren (34), die in Malawi een kleinschalig weeshuis runt en daar drie dochters adopteerde, zit met de handen in het haar. Haar jongste, Teleza (11 maanden), is ernstig ziek, maar krijgt geen Nederlands paspoort.

En zonder Nederlands paspoort kan Van Elteren haar dochtertje niet kosteloos laten opereren. Een alternatieve behandeling is er in heel Afrika niet, en de tijd begint te dringen.

Baby Teleza
Van Elteren groeide op in Zundert, Noord-Brabant, maar vertrok acht jaar geleden naar Malawi om daar een weeshuis op te zetten. Ze benadrukt dat het om een kleinschalig weeshuis gaat.

“Ik vind dat kinderen zoveel mogelijk in de familie moeten blijven. Dus in principe blijven ze daar wonen, en ondersteun ik ze met melk.” Alleen als het echt niet anders kan, krijgen ze een plekje in het weeshuis.

Twee meisjes die daar terechtkwamen, heeft Van Elteren geadopteerd: Maria en Diana (7 en 8). En in juni verrijkte ze haar gezin met de toen drie dagen oude Teleza.

“De oma van Maria kwam naar me toe”, vertelt Van Elteren. “Teleza is het nichtje van Maria. Haar moeder was overleden en haar vader buiten beeld. Maria’s oma vroeg me ook voor Teleza te zorgen, dan kon ze in ieder geval bij Maria zijn.”

Hoewel het verzoek Van Elteren een beetje overrompelde, hoefde ze niet lang na te denken. Het ging namelijk helemaal niet goed met Teleza.

Lees ook  Charlotte vertelt hoe haar man er tijdens haar zwangerschap met haar nichtje (21) vandoorging

“Ze woog toen twee kilo. Ze dronk heel goed, maar kwam maar niet aan.” Na verschillende onderzoeken bleek Teleza drie gaten in haar hart te hebben. “Toen dacht ik: ik moet haar gewoon helpen, anders komt het nooit goed.”

Van Elteren en haar drie dochters. Tekst gaat verder na de foto’s.

Adoptie
De adoptie werd vrijwel meteen goedgekeurd door Malawi, maar toen Van Elteren vervolgens een Nederlands paspoort voor Teleza aanvroeg, verstreken er weken voordat ze uitsluitsel kreeg. Afgelopen vrijdag ontving ze eindelijk een appje van de ambassade, maar niet met het goede nieuws waar ze op hoopte. Teleza krijgt géén Nederlands paspoort.

Het zou volgens de ministerie van Buitenlandse Zaken om een zogenoemde ‘zwakke adoptie’ gaan. Dat betekent dat de banden met de biologische familie nog niet volledig verbroken zijn en het kind nog steeds recht heeft op de erfenis van haar biologische ouders.

Deze vorm van adoptie kennen we in Nederland niet, maar in Malawi wel. En dat zou Teleza ervan weerhouden om een Nederlandse te worden. Tot groot verdriet én verbazing van Van Elteren.

Geen Nederlands paspoort
Haar andere twee dochters hebben namelijk wél eenvoudig een Nederlands paspoort gekregen. “Je moet natuurlijk veel papierwerk hebben, maar negen dagen later had ik twee Nederlandse paspoorten voor die meiden.”

Lees ook  Oplettende kijkers spotten ‘Amalia’ in publiek van Jinek

Bovendien is Van Elteren van mening dat het ook in Teleza’s geval niet om een zwakke adoptie gaat. Teleza’s biologische moeder is al overleden, en haar vader is uit beeld. “Er valt simpelweg niks te erven.”

Dat de aanvraag niet wordt goedgekeurd door de ambassade, betekent echter niet dat Teleza nooit een Nederlands paspoort kan en zal krijgen.

De rechtbank moet de adoptie in het geval van een zwakke adoptie echter goedkeuren. Normaal gesproken niet per se een groot probleem, legt Van Elteren uit, maar voor Teleza wel. “Dat proces duurt maanden, en die tijd heeft Teleza niet meer.”

Crowdfunding
En dus vliegt Van Elteren binnenkort met haar dochtertje, op een toeristenvisum, naar Nederland.

“De ziekenhuizen zullen haar niet weigeren omdat ik Nederlandse ben, maar ik krijg wél een flinke rekening.” In het gunstigste geval, als alles goed gaat, kost de operatie zo’n 50.000 euro.

Maar als Teleza op de intensive care terechtkomt, lopen de kosten razendsnel op. “150.000 euro is een schatting, maar het kan ook meer zijn.”

Dat geldbedrag hoopt Van Elteren grotendeels bij elkaar te verzamelen via crowdfunding. En als dat niet (helemaal) lukt? “Dan moet ik het geld maar lenen en leven met schulden. Ik kan mijn dochtertje niet dood laten gaan.”

Oeps… Perfecte Miljuschka toch niet zo perfect?!

Paarden gedood: ’Is dit een of andere zieke ritueel?’