in

Niet alleen 5G komt eraan, ook 6G is al in de maak

Terwijl er door sommige mensen met argusogen gekeken wordt naar de komst van het 5G-netwerk wordt er in Eindhoven al druk gewerkt aan de opvolger. Hoewel het er waarschijnlijk pas over tien jaar is, is 6G nu al in de maak.

Bart Smolders is een van de ontwikkelaars. Hij werkt voor de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) aan het nieuwe netwerk.

“We werken er al langer aan, vorig jaar hebben we een grote Europese subsidie gekregen om de technologie voor 6G te ontwikkelen”, zegt hij tegen EditieNL.

Dat is een proces van jaren. Smolders denkt dat het netwerk er over ongeveer tien jaar gaat zijn. “Tot nu toe is het steeds zo geweest dat er tussen elke G tien jaar zat. Voor ons ontwikkelaars zit 5G er nu op, voor de rest begint het nu pas.”

Lees ook  Ons hart breekt: hond met stenen om z’n nek gevonden in het water

Halve seconde
Maar wat is het verschil tussen al die G’s? Het zit ‘m volgens Smolders vooral in de snelheid van het netwerk. “Bij 3G duurt het weken om een film te downloaden”, legt hij uit.

“Bij 4G duurt dat één uur, en bij de eerste generatie 5G circa 50 minuten. Vanaf 2025 duurt dat met 5G ongeveer 40 seconden. Bij het 6G-netwerk heb je al binnen een halve seconde een film binnen.”

Lees ook  Lianne (19) doet oproep aan doorrijder die haar rug brak: 'Meld je!'

Je kunt je afvragen hoeveel zin het heeft, al die snelheid. Want maakt het heel veel uit of je een film in een minuut of in een halve seconde binnenhaalt?

Smolders denkt van wel. “Er komen heel veel toepassingen die nu nog in de maak zijn, waar we nog nooit van gehoord hebben.

Of denk aan volledig zelfrijdende auto’s, misschien hebben we in de toekomst zelfvliegende drones. Dan heb je 6G toch echt nodig.”

Nederlander dood aangetroffen in huis Portugal, ‘sterke aanwijzingen’ voor moord

Juultje Tieleman laat nét iets teveel van zichzelf zien in nieuwe vlog!