in

Nijmegen geteisterd door rovende jonge asielzoekers uit veilige landen

Uitgaanspubliek en treinreizigers die Nijmegen bezoeken, moeten hun oren en ogen flink openhouden.

De Gelderse stad gaat namelijk gebukt onder zakkenrollers die zich ophouden in het stadscentrum. „Het is een hardnekkig probleem.”

Zo erkent burgemeester Hubert Bruls in De Gelderlander. Volgens het regionale dagblad kwamen er in december en januari bij de politie in Nijmegen 64 aangiften over zakkenrollen binnen.

De politie spreekt daarom van een forse piek. Tot nu toe werden er veertien aanhoudingen verricht. Daarbij ging het telkens om jonge asielzoekers zonder perspectief op een verblijfsvergunning.

Burgemeester Bruls legde elf jonge asielzoekers een gebiedsverbod van twaalf weken op. Dat houdt in dat zij zich voorlopig niet in het stadscentrum van Nijmegen mogen vertonen.

Lees ook  Deze schoenen snijden de voeten van twee-jarige open – nu waarschuwt haar moeder alle ouders over deze sandalen.

Drie van hen kregen al voor de tweede keer in korte tijd zo’n verbod, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Listige trucs
De jonge asielzoekers gaan doordacht te werk. Ze vormen kleine groepjes en botsen tijdens hun rooftocht bijvoorbeeld tegen treinreizigers aan.

In de nacht pikken ze bewust de dronken mensen in het uitgaanspubliek eruit. Ze omhelzen de slachtoffers vriendelijk en nemen vervolgens onbewust hun bezittingen af.

Van de veertien jonge mannen die werden aangehouden, bleken er acht te verblijven in opvangcentra Grave en Overloon. Zes hadden geen vaste woon- of verblijfplaats en reizen illegaal door Nederland.

Lees ook  Man sterft bijna nadat hij paling van 50 cm in zijn anus stopt

Een aantal bleek zelfs al eerder voor diefstal te zijn gepakt. Politie en NS houden inmiddels extra toezicht. Op het station is extra verlichting aangebracht.

Het is geen nieuw gegeven dat asielzoekers uit veilige landen vaker voor overlast en criminaliteit zorgen. In september vorig jaar zat Harderwijk nog in zijn maag met een groep asielzoekers.

Toen bleek dat in een jaar tijd het aantal misdrijven dat aan hen kon worden toegeschreven binnen de gemeente, verdubbelde.

Volgens cijfers van de politie werden er in de eerste acht maanden van 2019 158 misdrijven gepleegd door bewoners van het azc in Harderwijk. Over heel 2018 waren dat er nog 88.

Moeder brutaal aangevallen door tienermeisjes toen ze op school haar gepeste dochter kwam verdedigen

Bewoners zijn terreur daklozen in Haagse wooncomplexen beu