in

Noodkreet bewoonster zorgcentrum Riederborgh: ‘Je wordt hier helemaal gesloopt’

Bewoonster Jansje van Turnhout van zorgcentrum Riederborgh in Ridderkerk heeft via sociale media een dramatische noodoproep gedaan. ,,Het lijkt hier wel een gevangenis, we mogen niks. Je wordt helemaal gesloopt. Help alsjeblieft!’’ zegt de 92-jarige vrouw in een afgelopen zaterdag opgenomen filmpje.

Na het bombarde­ment op Rotterdam hadden we het beter, toen konden we in elk geval nog vrij rondlopen

Jansje van Turnhout
Ze staat nog helemaal achter haar verhaal. ,,Het is verschrikkelijk’’, zegt Van Turnhout door de telefoon. Ze heeft net als veel medebewoners en ouderen in andere verzorgingshuizen nauwelijks bewegingsvrijheid sinds het uitbreken van de coronacrisis. ,,Ik zit met dit mooie weer op de bank en mag niet naar buiten, terwijl mijn kinderen graag met mij een rondje in de rolstoel zouden rijden. Nu zit ik te wachten, maar waarop? Tot het afgelopen is? Ik zou de boel wel in elkaar willen trappen. Ik heb het bombardement op Rotterdam nog meegemaakt. Nou, daarna hadden we het beter, toen konden we in elk geval nog vrij rondlopen. Ik heb nog zeven kinderen, van wie ik de meesten alleen achter het raam zie. Daarvoor heb ik ze toch niet op de wereld gezet?’’

Dood
Volgens dochter Wilja Kooijman gaat het helemaal niet goed met haar moeder, doordat ze slechts mondjesmaat bezoek mag ontvangen en haast niet naar buiten kan. ,,Normaal ging ik drie of vier keer per week bij mijn moeder op bezoek en zaten we gezellig te kletsen. Ze was levenslustig, maar nu zegt ze: ‘Ik wil dood. Wat moet ik doen? Ik zit hier toch maar tussen vier muren.’ Dan moet ik huilen. Ondanks dat ze verzorging nodig heeft, is ze geestelijk helemaal bij de tijd en volgt ze het nieuws op de voet.’’

Lees ook  Gerechtshof: Nederland hoeft vrouwen en kinderen niet terug te halen uit Syrië

Kooijman heeft namens haar moeder aangifte gedaan bij de politie vanwege het afnemen van haar persoonlijke vrijheid. ,,Ze vindt het triest. ‘Ons wordt niets gevraagd’, zegt ze dan. Ze lijdt heel erg onder de situatie. Normaal weegt ze 58 kilo, nu nog maar 52. Ze ziet er veel slechter uit dan een paar maanden geleden. Ik merk ook dat de extra aandacht die ze in het begin kreeg is weggeëbd, omdat de nieuwe situatie nu meer als normaal wordt gezien.’’

We zijn blij dat het overgrote deel van de naasten begrip heeft voor de genomen maatrege­len
Woordvoerder Riederborgh

Krom
Kooijman is verontwaardigd dat ze slechts één keer per week, op donderdagavond, een uurtje op bezoek kan bij haar moeder. ,,Het is krom; bewoners van de Riederborgh die zelfstandig naar beneden kunnen, mogen wel naar buiten. Dat geldt niet voor mijn moeder. Ik vraag nu soms aan de verzorging om mijn moeder naar beneden te brengen. Dan neem ik haar mee, ook al mag dat niet.’’

Lees ook  Bijzonder goed bewaard bevroren hoofd van wolf uit de ijstijd gevonden in Siberië

Het komt Kooijman op reprimandes van een Riederborgh-bestuurder te staan. Die meldde haar dat ze de veiligheid van haar moeder, andere bewoners en medewerkers in gevaar brengt. Kooijman is boos over de in haar ogen ‘lelijke brieven’. ,,Ik houd me juist zoveel mogelijk aan de regels. Zo draag ik altijd een mondkapje en desinfecteer ik mijn handen. Ik geef haar ook geen kus, hoe graag ik dat ook zou willen. Alleen zijn er momenten dat ik inderdaad dichterbij kom, bijvoorbeeld als ik haar help met facetimen met andere familieleden.’’

Begrip
Een woordvoerder van de Riederborgh laat weten alleen in het algemeen te willen reageren. ,,Wij begrijpen dat onze bewoners en hun naasten het zwaar vinden dat zij elkaar maar beperkt kunnen zien. We zijn echter blij dat het overgrote deel van de naasten begrip heeft voor de genomen maatregelen. Met familieleden van bewoners die vragen hebben over de geldende bezoekregeling, zijn we in gesprek.’’

De Riederborgh, dat enkele besmettingen kende, is sinds enkele weken coronavrij. De woordvoerder laat weten dat voorzichtigheid geboden blijft. De RIVM-richtlijnen zijn daarbij leidend. ,,Wij verwachten dat uiterlijk 1 juli een verdere verruiming van de bezoekregeling plaatsvindt.’’

Amsterdammer takelt zijn bejaarde hond drie keer per dag naar beneden

Groep tieners, ‘gewapend’ met flessen, gaat schapen te lijf in Dordrecht