in

Opgeblazen Gevoel: waar komt het vandaan en hoe kom je er weer vanaf?

Een opgeblazen gevoel is ontzettend vervelend. Waar komt het bij jou vandaan?

Een opgeblazen gevoel is echt heel naar. Het doet meestal geen pijn, maar het voelt wél heel ongemakkelijk. Zeker als je vaak last hebt van een opgeblazen buik kun je je er flink aan storen. Het lastige is echter dat dit kwaaltje een heleboel oorzaken kan hebben en soms kun je er helemaal niets aan doen. Toch gaan we proberen je te helpen, zodat je iets meer inzicht krijgt in waar dat vervelende opgeblazen gevoel vandaan komt én wat je er tegen zou kunnen doen.

Opgeblazen gevoel: waar komt het door?

1. Je bent gevoelig voor bepaalde ingrediënten
Heb je wel eens in de gaten gehouden of je opgeblazen gevoel misschien ooit iets wat je hebt gegeten of gedronken komt? Er zit namelijk een nauw verband tussen voedselintoleranties, voedselallergieën en een opgeblazen gevoel. Het is alleen wel heel lastig om te ontdekken welk product bij jou de boosdoener is. Je zou kunnen beginnen met noteren wanneer je last krijgt van een opgeblazen gevoel. Houd in je agenda, notitieboek of in je telefoon bij wanneer je er last van hebt en wat je die dag gegeten hebt. Check na een tijdje of je daarin een patroon kunt zien. Veel mensen hebben last van een opgeblazen gevoel na het eten of drinken van melkproducten of producten die gluten bevatten. Ook koolzuurhoudende drankjes, koffie, appels en avocado’s veroorzaken vaak een opgeblazen gevoel. Heb je een vermoeden waar het bij jou aan ligt? Test dan even hoe je je voelt als je dit product een tijd lang mijdt.

Lees ook  Winter tot nu toe een lachertje, we gaan met dubbele cijfers februari in

2. Je eet te weinig vezels
Het is geen glamorous onderwerp, maar het is wel een veelvoorkomende oorzaak van een opgeblazen buik: constipatie. Constipatie zorgt voor uitgedroogde ontlasting die achterblijft in de dikke darm. Dit zorgt voor buikpijn, gas en je buik kan hard aanvoelen. Erg vervelend, maar de oorzaak is vaak één van de volgende: je eet te weinig vezels, je drinkt te weinig water, je hebt teveel stress óf je beweegt niet genoeg. Dat klinkt als een hele rits aan oorzaken, maar uiteindelijk moet een gezonde leefstijl jouw obstipatie dus wel gaan voorkomen. Beweeg genoeg, drink elke dag minstens twee liter water, ontspan voldoende en zorg dat je genoeg vezels binnenkrijgt.

3. Te snel eten
Hehe. Guilty. Let heel goed op als je na een lange dag werken eindelijk die heerlijke pan pasta klaar hebt, want als je te snel jouw bord leeg eet heb je achteraf gegarandeerd een opgeblazen gevoel. En dan komt het besef pas… Dat je beter tóch iets minder snel had kunnen eten. Dit nare gevoel wordt veroorzaakt door de happen lucht die je tussendoor ook neemt als je vol overgave jouw maaltijd naar binnen werkt. Dit veroorzaakt gassen in je buik die – je raadt het al – weer voor een opgeblazen gevoel zorgen. Eet. Dus. Rustig.

Lees ook  10 dingen die er gebeuren als je lichaam te weinig water heeft

4. Stress
Stress kan druk op de maag uitvoeren en een opgeblazen gevoel in je buik veroorzaken. Nu is stress niet zo 1-2-3 op te lossen, maar als je het gevoel hebt erg gestrest te zijn én je hebt vaak last van een opgeblazen gevoel wordt het misschien tijd om dit eens met de dokter te bespreken. Stress veroorzaakt namelijk niet alleen een opgeblazen gevoel, maar is de veroorzaker van talloze kwaaltjes en klachten.

5. Slaaptekort
En dan is er nog zo’n rottige oorzaak: slaaptekort. Dit maakt je niet alleen gigantisch chagrijnig, maar het is ook slecht voor je stoelgang. Te weinig slaap zorgt voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol en juist dit stofje kan je stoelgang flink in de war schoppen. Met als gevolg constipatie, wat weer een opgeblazen gevoel tot gevolg heeft. Zorg dus (voor je algehele gezondheid) dat je voldoende slaapt. Nighty night!

6. Uitdroging
We schreven het net al, maar genoeg drinken is écht heel belangrijk. Wat de oorzaak van jouw opgeblazen gevoel ook is, voldoende drinken maakt de kans op dit gevoel kleiner. Jouw darmen moeten namelijk veel harder werken voor een normale stoelgang als je te weinig drinkt. Daarbovenop zorgt uitdroging er ook nog eens voor dat jouw lichaam veel meer water vasthoudt en dát zorgt voor een bolle buik. Kun je nog zo enthousiast aan de slag gaan met je buikspieroefeningen, dat strakke buikje komt er niet als je te weinig drinkt.

Vrouw (29) bezoekt haar pasgeboren dochtertje in het ziekenhuis, maar krijgt een hartaanval…

Deze 4 woorden kunnen elke Relatie kapot maken! Zeg zoiets nooit tegen je partner!