in

Opgeslokt door een walvis: ‘Opeens werd het zwart’

Rainer Schimpf (51) was aan het snorkelen voor de kust van Port Elizabeth in Zuid-Afrika, toen hij werd gegrepen door een walvis. Wonder boven wonder bleef hij ongedeerd.

Het voorval duurde maar enkele seconden. De maritieme conservator en duikgids was in februari te water om de samenwerking te filmen tussen zeehonden, pinguïns, zeehonden, walvissen, dolfijnen en haaien, wanneer ze jacht maken op een school sardines, in een zogenoemde voerbal.

De Zuid-Afrikaan zwom er middenin. Een walvis dook op vanuit de diepte en greep Schimpf.

Tegen de Britse nieuwszender Skynews zegt hij later: ,,Ik concentreerde me op de haaien om te weten waar die zich ten opzichte van mij bevonden.

Lees ook  Deze drie vrienden testten voor de zevende keer positief op corona

Opeens werd het zwart en voelde ik enorme druk rond mijn middel. Ik wist onmiddellijk dat ik was opgeslokt door een walvis.’’

De walvis, een Brydesvinvis, greep Schimpf niet om hem op te eten. Het beest was aan het jagen op de sardines. Hij eet normaal gesproken vissen in scholen, schaal- en schelpdieren, maar zeker geen mensen.

Met zijn 12 tot 14 meter lange lijf is het een enorm beest, maar behoort hij tot de kleinere walvissoorten.

De ervaren duiker Schimpf wist dat: ,,Ik voelde meteen dat ik te groot was voor de walvis om door te slikken. Dat was een opluchting.’’

Lees ook  Zo ziet de broer van Ferry Doedens eruit

Zijn vrouw Silke Schimpf en collega Heinz Toperczer zagen het allemaal gebeuren vanuit de boot. Ze zagen dat hij na twee seconden werd losgelaten door de walvis.

Toperczer maakte meerdere foto’s op het moment dat Schimpf in de bek van de walvis bungelde; je ziet zijn billen en flippers en de kop van het enorme dier. Tijd voor angst was er niet, aldus Schimpf.

,,Ik dacht dat hij me misschien zou meesleuren naar de zeebodem en me daar zou loslaten. Ik hield mijn adem in. Uiteraard wist hij dat hij mij niet wilde eten. Toen liet hij me los.

Anouk heeft het moeilijk in The Voice Kids

Het gaat niet goed met de insecten en dat is heel slecht nieuws