in

Oud-docent: ‘Iedereen wist dat Nikkie thuis een jurk aantrok’

Jan Boer zag Nikkie de Jager een tijdje geleden aanschuiven als tafeldame bij De Wereld Draait Door. Ineens besefte de gepensioneerde leerkracht dat deze wereldberoemde visagiste 15 jaar geleden nog gewoon bij hem in de klas zat, op de Alfrinkschool in Wageningen.

Dat de coming-out van De Jager als transgender heeft geleid tot wereldwijd applaus voor haar moed, maakt herinneringen bij Boer los.

Zeker ook de mededeling van de YouTube-ster dat ze gechanteerd is door mensen die haar verhaal naar de media wilden lekken.

,,Alle leerlingen wisten dat ze thuis een jurk aantrok en met poppen speelde. Daar werd niet geheimzinnig over gedaan.”

Flapuit met gevoel voor humor
Maar hoe groen stonden wij destijds in deze materie, vraagt Boer zich nu af. ,,Hoe groen stonden we allemáál in deze materie vijftien jaar geleden? Wij zagen al vrij snel wel dat er iets aan de hand was, maar we wisten niet wat. Ik had dit nog niet eerder meegemaakt. Ze dook niet weg in een hoekje. In de sociale pikorde van de groep stond ze mede vooraan. Ze geneerde zich niet. Ik herinner me een heel lief, open en betrouwbaar kind. Een flapuit met een goed gevoel voor humor.”

Lees ook  Last van een verstopte neus? Met deze geheime tip heb je daar NOOIT meer last van!

Pas ergens rond groep 6 werd het volgens Boer duidelijker welke kant het op zou gaan. ,,Toen zijn we er als school, alle leerkrachten, mee aan de slag gegaan. Op een rustige manier. Ik herinner me dat we daar door externe begeleiders toen heel goed in begeleid zijn.”

Niet eerder uitgelekt: gek?
Boer weet niet of het gek is dat het feit dat Nikkie de Jager transgender is nooit eerder linksom of rechtsom naar buiten is gebracht door een derde. ,,We blazen dingen zo op tegenwoordig. Ik dacht zelf eerlijk gezegd dat het al lang bekend was. Als ik zie hoe verschrikkelijk ver ze het ondanks die tegenwind geschopt heeft, neem ik daar diep mijn pet voor af.”

Dat doet ook Quirijn Lokker. Het Nijmeegse GroenLinks-raadslid noemt zich op Twitter ‘dol op gender’ en lhbti+-activist. Op social media spreekt hij zich uit tegen standaardreacties van de goegemeente als: ‘Dat dacht ik al’ en ‘Mij maakt het niet uit’. ,,Het gaat niet over jou”, legt Lokker zijn ergernis uit. ,,Gek hoe we als reactie op zo’n supermooie hartenkreet onszelf meteen weer zo centraal stellen.”

Lees ook  Moedermelk als medicijn? Melk bevat antistoffen tegen corona

Stereotype
De 16-jarige Nikki Penninkhof uit Berg en Dal moet het coming out-filmpje van ‘Nikkie Tutorials’ nog bekijken, zegt ze. Nikki stond eerder met een interview in deze krant, omdat ze naar eigen zeggen schijt heeft aan gendernormen.

Al vroeg op de dag werd Penninkhof duidelijk dat dit nieuws de hele dag dag door zou leiden tot opmerkingen op school. En die zijn behoorlijk stereotype, beaamt ze, waarbij vooral jongens nog een slagje te maken hebben. ,,Zij zeggen dingen als: ‘Wat een manwijf.’ Meisjes roepen vooral: ‘Wow, dat had ik echt niet verwacht’.”

Het applaus voor de moed die de YouTube-ster heeft getoond, kan onbedoeld ook een keerzijde hebben, beaamt Hélène Hoefnagels van de Praktijk voor Seksuologische Therapie in Nijmegen, waar ze met twee collega’s genderzorg biedt. Transgenders die al jaren met een geheim rondlopen zouden nu kunnen denken dat ze het tegenovergestelde zijn van moedig: laf.

,,Transgenders zijn helaas nog een eenzame groep. Op het moment dat je besluit te praten, krijg je ook te maken met reacties. Is het knap? Moedig? Het zijn van die buitensporige reacties op wat eigenlijk een heel intiem, kwetsbaar proces is.”

China huilt na dood straatarme en broodmagere studente (24): ‘Ze leefde op 25 cent per dag’

Dood ‘varken’ uit helikopter gegooid in zwembad schatrijke zakenman: ‘Walgelijke grap’