in

Ouders waarschuwen voor vlijmscherpe handdoekhaak: Jinne (3) verliest haar vingertopje

‘Haal ze uit de handel!’

De 3-jarige kleuter Jinne uit het Gelderse Winterswijk is afgelopen weekend met haar vinger blijven haken in een metalen handdoekhaak. Hierbij is de kleuter het topje van haar vinger verloren. De ouders van Jinne doen een dringende oproep om deze gevaarlijke, vlijmscherpe haken uit de handel te halen. Aan het ADvertellen de ouders het akelige voorval.

“Dit soort drama’s moet worden voorkomen”, aldus de ouders van Jinne.

Handdoekhaak

Vader van Jinne, Robert Berenschot hoorde afgelopen zaterdag akelig geschreeuw uit de keuken. Wanneer hij de keuken instapt ziet hij zijn dochter in paniek en ligt de vloer vol met bloed. Jinne probeerde een beker melk te pakken, maar bleef tijdens het afstappen van het keukentrapje haken achter het vlijmscherpe handdoekhaak. De inkeping van het scherpe staal zorgde ervoor dat het topje van haar vinger werd afgesneden.

Verkeerde nummer

De moeder van Jinne, Imke te Stelle vertelt haar verhaal: “Enorm schrikken natuurlijk, in de paniek belde Robert eerst 122 in plaats van 112.” Gelukkig wist hij het goede nummer te draaien en de ambulance arriveerde drie minuten later om Jinne naar het ziekenhuis te brengen. Het vingertopje van de kleuter was op dat moment nog niet gevonden, totdat er gekeken werd bij de handdoekhaak. “Daar lag het topje op het puntje van de handdoek die er in hing”, zegt Te Selle.

Lees ook  Pasgeboren baby gered nadat ze levend begraven werd – Politie beseft algauw waarom de ouders het gedaan hadden.

Operatie

Het overgebleven vingertopje werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht waar de plastisch chirurg vervolgens de kleuter kon opereren. Het vingertopje werd chirurgisch aan de vinger bevestigd. “Heel fijn, maar we weten pas vrijdag of de vinger goed is aangehecht. Als dat niet zo is, moet het stukje er alsnog af en moet Jinne zonder vingertopje door het leven”, aldus de moeder van Jinne.

Uit de handel

Op de onderstaande foto is een gelijksoortige haak te zien waaraan de kleuter zich verwondde. De handdoekhaakjes zijn direct door de ouders uit huis verwijdert en ze roepen de mensen op Facebook op om hetzelfde te doen. Hiermee hopen ze toekomstige drama’s bij kinderen en/of volwassenen te voorkomen. Vader Robert gaat daarnaast langs alle verkooppunten om te vragen of ze deze handdoekhaakjes uit de schappen kunnen halen.

Lees ook  Paw Patrol onder vuur wegens 'verheerlijken politiegeweld'

NVWA

Uit de bevindingen van het AD is gebleken dat de handdoekhaak in 2010 al onveilig werd verklaard. Verschillende bouwmarkten, waaronder Praxis, Karwei en Gamma haalden de handdoekhaken uit de schappen. “Het product bevat scherpe randen en kan, als het op hoogte van kleine kinderen is geplaatst en er geen handdoek in de haak hangt, ernstige beknellingen aan een vinger opleveren”, schreef de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) destijds. Ook toen raakten kinderen gewond aan de vlijmscherpe haakopening. Op het internet zijn de handdoekhaken nog wel gemakkelijk te bestellen.

Idioot vindt het leuk om stenen te gooien naar twee honden – dan krijgt hij zijn verdiende loon

Grote zorgen om vermiste 14-jarige Amelia uit Den Haag