in

Plotseling last van rode, jeukende bultjes? Dit zou het weleens kunnen zijn…

De rode, jeukende bultjes zijn een veelvoorkomende klacht in de lente

Het kan zomaar ontstaan: vervelende rode, jeukende bultjes die niet meer weg lijken te gaan. Heb je toevallig in de zon gezeten? Dan zou het zomaar eens zo kunnen zijn dat je last hebt van zonneallergie.

Lentekwaal
Zonneallergie komt voornamelijk voor in de lente, wanneer je huid nog niet is blootgesteld aan de zon en hier dus nog niet aan is gewend. Maar ook als je in de herfst of winter een zonnige plek bezoekt kun je er last van krijgen. Zonneallergie kan zomaar ontstaan, zelfs als je voorheen wel goed tegen de zon kon. Krijg je last van allergie door de zon, dan krijg je spontaan rode, jeukende bultjes, blaasjes of vlekken op de plekken van je huid die zijn blootgesteld aan de zon. De bultjes komen binnen enkele uren of dagen na blootstelling.

Voorkomen
De bultjes die veroorzaakt worden door de zonneallergie verdwijnen meestal binnen enkele dagen weer, mits je in die dagen wel gewoon uit de zon blijft. Ondervind je heel veel klachten van de bultjes of blaasjes, dan kun je medicijnen voorgeschreven krijgen door de huisarts. Overigens kun je ook last van de allergische klachten krijgen wanneer het bewolkt is of wanneer je achter glas hebt gezeten. Zelfs met (dunne) kleding aan kun je last krijgen van de klachten. Op de volgende pagina lees je hoe je de uitermate vervelende allergie kunt voorkomen.

Lees ook  85-jarige man schiet echtgenote en zichzelf doodschoot. “Zij mocht niet alleen achterblijven”

Maar hoe kun je zonneallergie voorkomen? Als eerste is het belangrijk om op een verstandige manier met de zonnestralen om te gaan. Dit doe je door – zelfs op bewolkte dagen – zonnebrandcrème te gebruiken.

Veilig zonnen
Ga je op een zonvakantie, zorg er dan voor dat je een gedeelte van de dag in de schaduw doorbrengt en breng om de twee uur een extra laag zonnebrandcrème aan. Vergeet ook vooral niet om je opnieuw in te smeren als je in het water bent geweest: waterresistent betekent niet dat het blijft zitten na het zwemmen, alleen dat het béter blijft zitten dan gewone zonnebrandcrème. Daarnaast is het goed om met een vakantie in het vooruitzicht je huid te laten wennen aan de zon. Breng op zonnige dagen een tijdje buiten door en breng eventueel een bezoekje aan de zonnebank.

Lees ook  Scooterduo trapt 'opa (65)' van fiets: opa zwaargewond..

pech
Helaas heb je, ook al houd je je aan de voorwaarden voor veilig zonnen, geen garantie dat de allergie uitblijft of een volgende keer niet meer terug komt. Waar sommige mensen slechts eenmalig last hebben van de klachten, lopen anderen er ieder jaar mee rond. Met de jaren kan de allergie gelukkig minder worden of zelfs helemaal verdwijnen. Mocht je er echt buitensporig veel last van hebben, dan kan een bezoekje aan de dermatoloog nog soelaas bieden. Een laatste tip: cosmeticaproducten kunnen de klachten veroorzaken of verergeren. Gebruik liever geen producten met allergenen zoals parfum, alcohol, conserveringsmiddelen en nanodeeltjes.

Hun huis zat onder de uitwerpselen, de kinderen werden verwaarloosd en gemarteld, maar: “Mijn Man is fantastisch en ik ben een geweldige moeder”

Vader leert lesje aan vriendje van dochter als hij haar fysiek m*shandeld