in

Politie houdt klopjacht op ontsnapte ‘geesteszieke’ tbs’er

De politie is uit alle macht op zoek naar de potentieel zeer gevaarlijke tbs’er Hendrik M.. Hij keerde op 8 mei niet terug van een onbegeleid verlof. De gewelddadige man wist zich twee keer eerder aan zijn behandeling te onttrekken.

Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) na berichtgeving door Misdaadjournalist.nl. De ontsnapping en de zoektocht naar de tbs’er zijn niet actief bekendgemaakt.

Volgens deskundigen staat M. bekend als ‘zeer gevaarlijk’ en ‘geestesziek’. Hij kreeg rond 2002 tbs opgelegd voor een urenlange verkrachting van een jonge vrouw. Op dat moment had hij al een strafblad voor meerdere inbraken, geweldsdelicten en verkrachtingen. Hendrik M. staat nu onder behandeling in een tbs-kliniek in Assen.

FastNL
Het OM bevestigt dat er met verschillende middelen naar de ontsnapte tbs’er wordt gezocht. Zo wordt onder meer het zogenoemde team FastNL ingezet. Hoe er verder wordt gezocht, wil het OM niet bekendmaken. M. is een opvallende figuur, vanwege een spoor van tranen dat op zijn gezicht getatoeëerd staat.

Lees ook  Politie zoekt vermiste Lina (13) - Ernstige zorgen om veiligheid

Het is niet voor het eerst dat M. de benen neemt. In 2006 kwam hij landelijk in het nieuws toen hij was ontsnapt na een bezoek aan het graf van zijn opa in Heerlen. Hij zat toen in een tbs-instelling. Ondanks dat de politie getipt werd dat hij in een trein zat, wist M. alsnog op het station van Den Bosch te ontkomen. Er werd een drie weken lange klopjacht gehouden op M., die zich bleek te verstoppen bij zijn tante. Toen de politie daar aanbelde, hield hij zich schuil op de vliering.

Lees ook  Onder het mom van een verrassingsfeest wordt geblinddoekte Stefania (42) door liefdesrivale in gruwelijke val gelokt

Tot bloedens toe
Dat M. gewelddadig is, bleek ook in 2016, toen hij een 78-jarige man dwong om midden in de nacht met zijn bestelbusje naar een afgelegen plek langs de A2 bij Den Bosch te rijden. Daar tuigde hij hem tot bloedens toe af en liet hij hem achter. De oude man wist zelf de politie te waarschuwen.

Alsof het niet genoeg was, wist M. na vervolging weer aan zijn tbs te ontsnappen. Net als nu moest het zoekteam FastNL eraan te pas komen om hem te grijpen. M. bleek zich op te houden in de Belgische plaats Visé, net over de grens van Maastricht.

Voedselagentschap speelt het hard: “5.000 euro dwangsom voor elk uur dat katje Lee verborgen blijft”

Kat opgehangen aan brug in Diemen