in

Politie neemt maatregelen uit vrees voor geweld door drillmuziek

Na verschillende geweldsincidenten in grote steden neemt de politie nu maatregelen om door rapmuziek geïnspireerd geweld te voorkomen. Dat meldt Trouw. In de zogenoemde drillmuziek, afkomstig uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, wordt geweld verheerlijkt. To drill betekent onder meer ‘doorboren met kogels’.

Drillmuziek heet een factor te zijn in twee fatale incidenten in Amsterdam. De Amsterdamse rapper Jay-Ronne Grootfaam (18), die muziek maakte onder de artiestennaam Trappy Demon, werd in september gedood met een kapmes. Gondilio Lowland (19), artiestennaam Bolle, werd voor zijn huis in Amsterdam doodgeschoten. Om verder geweld in de kiem te smoren gaat de politie in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam drillmuziek en de bijbehorende straatcultuur beter in de gaten houden.

Onderdeel van die straatcultuur, die tien jaar geleden ontstond in Chicago en inmiddels ook populair is in het Verenigd Koninkrijk, is dat rappers de wijk waar ze vandaan komen voor het voetlicht brengen met raps en video’s. In sommige van die video’s dagen jongeren van verschillende wijken elkaar uit tot geweld. Ze rappen dan over het shanken (neersteken) van rivalen en bespotten ‘de vijand’.

Lees ook  De 4 kinderen zijn bang van hun moeder. Als volwassenen hebben ze haar slechts één ding te zeggen.

Overwaaien
Een Britse rechter oordeelde vorig jaar dat de gewelddadige en uitdagende videoclips van deze muziekstijl op YouTube bijdragen aan escalerend bendegeweld in Londen. Ook zien ze de laatste jaren een toename van geweldsincidenten met messen in Wales en Engeland. De politie in de drie Nederlandse steden maakt zich zorgen dat deze trend overwaait. Daarom worden de videoclips van drillrappers gemonitord door onder anderen wijkagenten, laat een politiewoordvoerder weten. Ook is er extra contact met experts en jongerenwerkers.

Lees ook  De sporter weet niet dat hij in levensgevaar is, totdat dit detail bij een fan opvalt

‘Ze shinen met een foto of een video van een mes dat ze uit de keukenla van hun moeder pakken’.

Joel Ricardo tegen Trouw, jongerenwerker in Amsterdam

Joel Ricardo, jongerenwerker in Amsterdam, doet de straatcultuur af als stoerdoenerij. ,,De muziek zelf is niet gevaarlijk. Het gevaar zit er in dat jongeren die drill luisteren op sociale media een beeld van zichzelf schetsen dat niet klopt. Ze shinen (pronken, red.) met een foto of een video van een mes dat ze uit de keukenla van hun moeder pakken’’, zegt hij in Trouw.

De muziek is op zich niet het probleem, aldus een Amsterdamse politiewoordvoerder. ,,De gewelddadige misdrijven die door of vanwege drills worden gepleegd wel. En daar richten we ons op in de aanpak.’’

’Dronken’ Hazes erg intiem op kerstfeestje

Mickey (31) wilde doodgeschoten worden en dat lukte: ‘De politie heeft hem geholpen’