in

Reactie van politie naar aanleiding gewonde hond na politie-inzet

Driebergen – De beelden en het verhaal over wat er tijdens een politie-inzet in Duiven op 9 februari jl. met de hond is gebeurd, laten ons niet onberoerd. Hoofd Dienst Speciale Interventies: “Het incident waarbij de hond Tommy ernstig gewond is geraakt, is pijnlijk en aangrijpend.

Ik begrijp dat dit vragen oproept. Deze vragen heb ik zelf ook. Het zou echter voorbarig zijn om voordat alle feiten en omstandigheden bekend zijn nu al een standpunt in te nemen. Daarom heb ik aan de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) gevraagd te onderzoeken wat er tijdens dit politieoptreden heeft plaatsgevonden.

Lees ook  Hoe je iemand die een beroerte heeft, kunt redden met alleen maar een naald.

Zonder iets af te doen aan het aangrijpende karakter van de beelden geven ze een korte weergave van de totale inzet. Het onderzoek moet dat beeld dus compleet maken. Op basis van dit onderzoek kan worden vastgesteld of het toegepaste geweld gerechtvaardigd was.”

De politie draagt een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het mogen gebruiken van geweld. Uiteindelijk is de politie terughoudend met het toepassen van geweld en is het optreden er op gericht om zonder geweld resultaat te boeken. Als het dan niet anders kan dan zal met zo weinig mogelijk geweld de situatie worden opgepakt en afgehandeld. In nog geen 1 procent van alle inzetten van de politie wordt geweld gebruikt. Iedere keer als de politie geweld gebruikt wordt dat gerapporteerd, getoetst en verantwoording over afgelegd.

Lees ook  Na maandenlange belaging: vrouw (36) vermoord in rijwoning

Man (58) doodgeschoten voor ogen van partner tijdens uitlaten hondje

Ontsnapte tbs’er Hendrik M. na maand opgepakt in Roermond