in

Regelmatig pijn of een tinteling in je handen? Dan kan je dit beter even lezen!

Al ooit eens van het carpaal tunnel syndroom (CTS) gehoord? Bij dit syndroom wordt de middelste handzenuw ingeklemd. Gevolgen hiervan zijn pijnlijke, gevoelloze of tintelende handen.

CTS komt vooral vaak voor bij mensen tussen de 40 en de 60 jaar. Vrouwen (vooral wanneer ze reuma hebben of zwanger zijn) zijn het gevoeligst voor deze aandoening. De zenuw die word geklemd is een zenuw die vanuit je onderarm je hand binnenloopt.

Zodra je tekenen van CTS ziet is het belangrijk dat je begint met het behandelen hiervan omdat je zo onherstelbare schade kan voorkomen. Dit is wat je tegen CTS kan doen:

1. Warmte
Laat je polsen voor het slapen gaan een kwartiertje rusten in warm water, dit zorgt ervoor dat je ‘s nachts niet wakker zal worden van de pijn.

Lees ook  Fernando Ricksen (43) na slopende ziekte overleden

2. Koelen
In plaats van ‘verwarmen’ kun je er ook voor kiezen om te koelen. Wikkel een koelverpakking rondom je pols en laat het hier ongeveer 10 minuten op zitten, totdat de pijn weer weg is.

3. Walnoten
Walnoten zijn niet alleen lekker, ze bevatten ook erg veel omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn echte ontstekingsremmers. Probeer elke dag dus minimaal één handje walnoten te eten.

4. Kurkuma
Kurkuma is een erg gezond kruid en heeft ook een sterke werking op de ontstekingen. Een klein beetje kurkuma is al genoeg om de CTS klachten te verminderen.

5. Aardappelen
Aardappelen zijn rijk aan vitamine B6. B6 is een vitamine die een rol speelt bij ruim 100 enzymreacties. Een aantal van deze enzymreacties verlichten je CTS symptomen.

Lees ook  Baby van radeloos koppel sterft tijdens vlucht: “Ze was onrustig en bleef maar huilen”

6. Lijnzaadolie
Niet alleen walnoten bevatten veel omega 3-vetzuren, ook lijnzaadolie, vis en olijfolie zijn producten die erg veel omega-3 vetzuren bevatten. Ook deze producten zijn dus uitermate geschikt om de ontstekingen tegen te gaan.

7. Ananas
Bromelaïne is een stofje dat ervoor zorgt dat er niet alleen voor zorgt dat de symptomen verminderd worden, het kan de klachten zelfs laten verdwijnen! Ananas bevat erg veel bromelaïne.

Heb je klachten die lijken op wat wij hier beschreven? Ga dan altijd naar je huisarts!!

Deel dit met je familie en vrienden

70-jarige weduwe plaatst zoekertje in de krant – kan haar ogen niet geloven als ze ziet wie er voor de deur staat.

Mama kreeg bakken kritiek omdat ze haar dochter liet trouwen. 23 jaar later hebben ze er allemaal spijt van.