in

Rene V die vrouwen neerstak ‘voor de kick’ heeft meer op zijn kerfstok

Messentrekker René V., die afgelopen jaar vanuit zijn SUV twee fietsters en twee hardloopsters verwondde, blijkt nog zes andere slachtoffers bedreigd te hebben. De man uit Julianadorp zegt dat hij veel spijt heeft. ,,Ik deed het voor de kick.”

,,Ik heb veel spijt, woorden schieten tekort”, zei René V. toen de Alkmaarse rechter H.E.C de Wit vroeg of hij iets wilde zeggen tegen de slachtoffers, van wie er enkele in de rechtszaal aanwezig waren. De 23-jarige vrachtwagenchauffeur bleek na zijn aanhouding direct alles te hebben bekend. ,,Ik heb verteld dat ik op diverse momenten met een scherp voorwerp met mijn arm vanuit de auto heb gestoken”, las de rechtbank zijn verklaring voor. ,,Ik wilde schrik aanjagen, ik wilde niemand verwonden of doden. Daar kreeg ik een kick van.” Hij antwoordde ‘ja’ op de vraag of hij bij zijn verklaring bleef.

Dat schrik aanjagen slaagde wonderwel, want maandenlang moesten vrouwen in Noord-Holland extra opletten als zij over straat gingen. Uiteindelijk werd René V. op 24 april aangehouden na maandenlang politieonderzoek en aandacht door Opsporing Verzocht. Onder grote mediabelangstelling stond de man vanmorgen voor de rechtbank Noord-Holland te Alkmaar. Hoewel het een zogenaamde pro forma zitting betrof – de inhoudelijk behandeling volgt op 17 oktober – werd er toch veel duidelijk over de persoon van de verdachte.

Wroeging
De in Den Helder geboren V. keek na zijn aanvallen niet meer naar de slachtoffers om. Hij zegt desondanks enorme wroeging te koesteren en werkt volledig mee aan een onderzoek naar zijn psychische gesteldheid. René V., kaal hoofd, lang, en ouder lijkend dan zijn leeftijd, stak op 22 november in Castricum een 52-jarige hardloopster en daarna een 18-jarige fietster vanuit zijn SUV. Beide vrouwen komen uit Limmen, de fietster liep een klaplong op, de hardloopster verwondingen aan haar arm.

LEES OOK!
Vader dode baby Rivano wilde niet naar huisarts ondanks stuiptrekkingen

Vier dagen later verwondde hij in Egmond hardloopster Esmée (18). Ze zakte in elkaar en lag dagen op de intensive care met een verwonde long en hartzakje. ,,We hadden de kist al kunnen bestellen, zo weinig scheelde het”, vertelde moeder Jolanda later aan het AD. ,,Hoe haal je het in je hoofd zoiets te doen?”. Na twee maanden stilte sloeg V. op 26 januari opnieuw toe. In Barsingerhorn stak hij een 15-jarige fietster.

Psycholoog
V., die al drie maanden vastzit in justitieel complex Schiphol, zei net zijn leven op orde te hebben. Hij heeft een vriendin en een nieuwe baan als vrachtwagenchauffeur. ,,Ik dacht dat ik goed bezig was: relatie, huisje, boompje, beestje, nieuwe baan.” Uit zijn verklaring bleek dat hij vorig jaar op eigen initiatief naar een psycholoog stapte. Die vertelde hij echter niet over de steekincidenten. ,,Met de psycholoog hoopte ik uit te vinden wat er mis met me is. Ik moet aan mezelf werken. Ik weet goed wat goed en fout is. Ik wil geen opgegeven jongen zijn, opgeborgen tussen vier muren. Dan heb je geen waarde meer.” Hij zei te vrezen voor zijn relatie. ,,Wat zijn de consequenties? Ik heb een vriendin en schoonfamilie.”

LEES OOK!
Man (23) toont dode oma op eerste date

Die vriendin lijkt zijn berouwvolle woorden te accepteren, ze was aanwezig op de zitting. Justitie is een stuk minder mild en vervolgt V. voor poging tot moord en poging tot doodslag. Op het eerste delict staat maximaal 20 jaar, op het laatste de helft. Tijdens de zitting bleek René V. meer op zijn kerfstok te hebben. Hij wordt verdacht van bedreiging en stalking: hij heeft volgens het OM in januari zes vrouwen bedreigd. Dit kan verklaren waarom de 23-jarige Julianadorper zich na het neersteken van Esmée eind november zich enige tijd stil hield. Pas eind januari sloeg hij weer toe.

Spreekrecht
De overige zaken wil het OM op 17 oktober samen met de steekpartijen behandelen. Tegen die tijd is het rapport over de psychische gesteldheid van René V. klaar. De man blijft in hechtenis zitten.

Aan het eind van de slechts een half uur durende zitting vroeg rechter De Wit of de slachtoffers in oktober van hun spreekrecht gebruik willen maken en een vordering tegen V. willen indienen. De meesten zeggen dat ,,zeer waarschijnlijk” te doen. In de rechtszaal werden ze door veel familieleden gesteund. De slachtoffers hielden het echter droog toen ze met de verdachte werden geconfronteerd. Dat gold niet voor de vriendin van V. die na de zitting een traan leek te laten in de lobby van de rechtbank.

De moeder van de 22-jarige Jonathan wordt altijd aangezien voor zijn vriendin

Vermiste meisje (12) uit Tilburg weer gevonden