in

Extra maatregelen corona: forse boetes bij overtreding, geen evenementen tot 1 juni

In de afgelopen 24 uur zijn 34 patiënten overleden aan het coronavirus. Het totaalaantal doden in Nederland bedraagt nu 213. Bij in totaal 4749 patiënten is het coronavirus vastgesteld. Tussen zondag en maandag kwamen er 545 besmettingen bij.

Het wordt voor burgemeesters een stuk eenvoudiger om drukke plaatsen – zoals bouwmarkten, stranden en parken – te sluiten als het er te druk is. Ook worden alle samenkomsten tot 1 juni verboden. De politie kan op bepaalde plekken forse boetes opleggen aan mensen die buiten met meer dan twee personen dicht bij elkaar staan.

Dat is vanavond bekend gemaakt door premier Rutte en de ministers De Jonge (Volksgezondheid), Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Van Rijn (Medische Zorg). Het kabinet scherpt de bestaande maatregelen tegen het coronavirus aan. Van een totale lockdown is voorlopig geen sprake.

Alle samenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Dat gold tot nu toe tot 6 april voor samenkomsten vanaf honderd personen. Die grens geldt niet meer: nu zijn ook kleinere samenkomsten verboden. Mensen mogen op bepaalde plekken niet meer met meer dan twee personen samen zijn. Dat geldt niet voor mensen uit hetzelfde gezin. Ook geldt de regel niet voor uitvaarten en kerkelijke huwelijken. Gemeenten kunnen zelf beslissen voor welke locaties dit samenscholingsverbod gaat gelden.

Lees ook  83-jarige vrouw flink gewond door beroving - Plast uit angst in broek

,,Sinds een week geldt de afspraak om het aantal sociale contacten te beperken en 1,5 meter afstand tot elkaar te houden’’, zegt Rutte. ,,Ik zeg het nog een keer, vooral tegen jongere mensen: denk niet, het zal wel loslopen. Je leeft niet alleen voor jezelf, doe het dan voor de oudere mensen en mensen met een zwakkere gezondheid.’’

Grapperhaus: ,,Gebruik je gezonde, maatschappelijke verstand. Ga zo min mogelijk naar buiten. Ga alleen de deur uit voor je werk als je niet thuis kunt werken. Doe alleen boodschappen, niet met een heel gezin.’’ Er mogen thuis niet meer dan drie personen op bezoek komen.

Lees ook  Emma (47) heeft een eetprobleem: 'verslaafd aan snot van anderen'

Het kabinet kwam om 17.00 uur bij elkaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag. De Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) besprak de nieuwste RIVM-adviezen om het coronavirus in te dammen. Bij het overleg waren onder meer ook de ministers Grapperhaus, Blok (Buitenlandse Zaken) en Van Rijn aanwezig. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was erbij.

Veeg uit de pan
De verwachting was al dat de Nederlandse bevolking een veeg uit de pan zou krijgen na het afgelopen weekeinde, waarin Nederlanders zich massaal naar parken en stranden begaven. Lang niet iedereen hield zich aan het advies om minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Premier Rutte deed afgelopen vrijdag al een dringende oproep om dat wél te doen. Dat herhaalde hij vanavond nog eens.

Trijntje Oosterhuis door het stof na onhandige opmerking over transgenders

“Coronavirus in Italië is niet hetzelfde als in China -deze zorgt voor veel meer doden”