in

Rode sjaals binden in Frankrijk strijd aan met gele hesjes

Voor het elfde opeenvolgende weekend zijn vandaag in Frankrijk duizenden betogers in gele hesjes de straat opgegaan uit protest tegen de regering van Emmanuel Macron. De Franse president probeert van alles om een oplossing te vinden voor de grootste politieke crisis in Frankrijk deze eeuw. Tevergeefs: hij heeft nauwelijks krediet meer.

Al ruim twee maanden zijn de steden het toneel van gewelddadige confrontaties tussen de betogers en zwaarbewapende ordetroepen. Zo’n 60.000 mensen zijn (al dan niet tijdelijk) hun baan kwijtgeraakt, er zijn tien doden gevallen en duizenden gewonden, en tientallen mensen zijn ogen of ledematen kwijtgeraakt. De schade loopt in de miljarden euro’s. De economische groei, toch al belabberd vergeleken met omliggende landen, kreeg nog een extra klap.

‘Het is genoeg’
Stop, nu is het genoeg, zegt daarom een groep die morgen in Parijs een tegendemonstratie organiseert. Ze hebben zich verenigd onder de naam ‘les foulards rouges’, de rode sjaals – en ze komen in opstand tegen de gele hesjes.

In eerste instantie was het de bedoeling dat de rode sjaals vooral wilden laten horen dat ze het eens zijn met het beleid van president Macron. Maar daar was de partij van de president, La République en Marche, niet zo blij mee. Want als er heel weinig mensen op afkomen, staat Macron nog zwakker.

Lees ook  ‘Kim Kardashian van de kartels’ dood gevonden

Democratie beschermen
Het karakter van de mars is dus veranderd. Eén van de initiatiefnemers van de groep is Caroline Garcin uit het Zuid-Franse Montpellier. Zij zal vooral protesteren tegen het geweld van de afgelopen maanden. En, zegt ze tegen RTL Nieuws, ‘om de democratie te beschermen’.

“Ik ben zelf gehandicapt en leef van duizend euro per maand”, zegt Garcin. “Ik hoor dus niet bij de elite of de rijke bourgeoisie.” De deelnemers aan de mars van morgen komen uit alle lagen van de bevolking. “We zijn totaal apolitiek. Ik heb zelf niet eens voor Macron gestemd. Maar we willen duidelijk maken dat het parlement in dit land gekozen wordt in de stemhokjes, en niet op straat. De gele hesjes gijzelen nu het volk. Binnen onze organisatie zijn ook mensen die eerst bij de gele hesjes zaten, en die genoeg hebben van het geweld.”

Lees ook  Marokko: Doodstraf voor stel wegens lugubere moord op 7-jarig kind

Alleen in Parijs
De rode sjaals hebben al veel bedreigingen ontvangen. Op Facebook, maar ook op straat. “We zijn aangevallen op rotondes, omdat we geen geel hesje willen dragen. We gaan dus morgen alleen in Parijs de straat op. Voor demonstraties in andere steden hebben we de middelen niet. Morgen staan onze eigen artsen, verplegers en beveiligers paraat.”

De Facebookgroep van de rode sjaals werd al twee weken na de eerste demonstraties van de gele hesjes opgericht en telt nu zo’n 38.000 leden. Of die morgen ook allemaal naar Parijs komen, is niet zeker. “Tienduizend mensen hebben op Facebook aangegeven te komen, hopelijk in gezelschap van anderen. We hopen dan meer mensen op straat te hebben dan de gele hesjes”, zegt Caroline.

Verdeeldheid
De regering-Macron zal een hoge opkomst opvatten als een steun om door te gaan met de hervormingen. Maar aan de grote verdeeldheid in het land komt voorlopig nog geen einde.

Man (21) schiet vriendin, haar familie en eigen ouders dood in Lousiana

Man (29) raakt compleet geobsedeerd door Bulgaarse die hij online leert kennen. Het eindigt in bloedbad