in

Rutte: mondkapjes gaan het virus probleem niet oplossen

Premier Rutte waarschuwt dat de opening van bijvoorbeeld kapsalons niet alleen afhangt van het effect van mondkapjes.

Advies hierover wordt volgende week verwacht. Maar of kappers weer open mogen, hangt niet alleen daarvan af, zegt Rutte: “Er is meer aan de hand dan dat.

“Stap voor stap kijken we naar wat er mogelijk is en hoe we de economie meer ruimte kunnen geven”, zei premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie.

De minister-president wil nog niet vooruitlopen op de vraag of er bijvoorbeeld meer ruimte komt om contact te leggen met beroepen zoals kappers.

Opmerkingen over het gebruik
Volgende week zal het Outbreak Management Team (OMT) advies geven over het gebruik van mondkapjes.

“De mondstukken kunnen onder bepaalde omstandigheden een bijdrage leveren. Maar de mondkapjes lossen het probleem van het virus niet op,” zei Rutte.

De minister-president waarschuwde dat de opening van kapsalons niet alleen afhankelijk is van mondkapjes.“Er is meer aan de hand dan dat.

Lees ook  Verstopte wapenkist met 4 pistolen gevonden in Nunspeet

Als de kappers opengaan, zorgt dat voor meer verkeer op straat. We kijken ook naar de snelheid waarmee het virus zich door de maatschappij beweegt. En we kijken naar de algehele verzorging. De statistieken zijn zeer belangrijk”.

Overigens kunnen er ook risico’s zijn voor de mondkapjes. “Als het verkeerd gebruikt wordt, kan het zelfs bijdragen aan de verspreiding.”

Horeca: ‘Hart bloedt’
Rutte vertelde de horeca dat hij heel goed begreep dat de ondernemers zich zorgen maakten. De minister-president reageerde ook op de ondernemer Laurens Meyer, die op 1 juni dreigt met de heropening van zijn meer dan vijftig cafés.

“Het is vreselijk dat je, als ondernemer, zult moeten sluiten. Mijn hart bloedt. Maar het is niet mijn schuld. Het is het virus.

De minister-president vervolgt: “Het is niet zo dat als een sector een protocol heeft voor heropening in het kader van de maatregelen, je het kan heropenen.

Lees ook  Vrouw offert leven op om pups en honden uit brandend huis te redden

We kijken naar de verspreiding van het virus en de statistieken. Je moet naar alle nummers kijken. Maar het is heel mooi dat een sector er al over heeft nagedacht. Voor het geval we het nog eens zouden durven doen”.

Speciale 4 en 5 mei
Rutte legde verder uit dat aanstaande maandag en dinsdag een speciale herdenkingsdag zal zijn ter nagedachtenis aan de dood en de bevrijding. “Nooit eerder zal de dam zo leeg zijn geweest ter nagedachtenis aan de dood.”

Op 4 mei leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans bij het Nationaal Monument bij de stuwdam.

Alleen minister-president Rutte, burgemeester van Amsterdam Femke Halsema en de voorzitter van het Nationaal Comité van 4 en 5 mei, Gerdi Verbeet, zullen aanwezig zijn. De Koning zal een toespraak houden tijdens de herdenkingsplechtigheid.

7-jarige verliest moeder en oma binnen 4 dagen aan dodelijke pandemie – nu vecht zijn vader voor zijn leven

‘Break-up met André Hazes leverde Bridget Maasland een hoop centen op’