in

Sam (22) verloor 51 kilogram in 6 maanden, zonder operatie: “De mentale strijd was het moeilijkst”

Het verschil kan haast niet groter zijn. Op de linkerfoto is Sam 160 kilogram zwaar. De tweede foto is zes maanden later genomen – en meer dan 50 kilogram lichter. Voor de transformatie moest de winkelmanager zijn leven wel helemaal omgooien.

160 kilogram woog Sam Walker-Goldsmith op zijn zwaarste moment. Zonder zelfvertrouwen. Zonder fut om ook maar iets te bereiken in zijn leven. “Hoe ik eruitzag, straalde af op hoe ik me voelde”, vertelt de 22-jarige jongeman uit het Australische Birkdale in Queensland. “Dus besloot ik er iets aan te doen.”

Zo gezegd, zo gedaan. Sam schreef zich in voor een intensief fitnessprogramma, waarvan de eerste twee weken het moeilijkst waren. “Het zou een leugen zijn als ik zou ontkennen dat deze lessen het moeilijkste waren wat ik al ooit fysiek heb gepresteerd. Ik moest driemaal overgeven en wilde nooit terugkeren. Maar uiteindelijk keerde ik altijd terug naar de les en dacht ik aan wat ik wilde bereiken met het fitnessen. Ik trainde twee weken en at enkel het hoogstnoodzakelijke, en verloor zo meteen 10 kilogram.”

Mentale strijd

Na deze hoopvolle start, besliste Sam voor een intensief trainingsprogramma te gaan van acht weken. Acht weken lang minutieus op zijn eten letten en vier of vijfmaal per week 45 minuten trainen. “Ik begon aan de uitdaging en dacht dat de training het moeilijkst ging zijn”, herinnert hij zich. “Maar man, wat een shock. Je eetgewoonten veranderen is niet zo gemakkelijk als ik dacht, en twee maanden lang een gezond maaltijdschema aanhouden terwijl ik vroeger enkel fastfood at… Dat is waarschijnlijk de moeilijkste mentale klik die ik heb moeten maken. Plots besefte ik dat gewicht verliezen niet alleen een fysieke uitdaging is, maar een mentaal gevecht om je doelen te bereiken.”

Lees ook  Silvia en Raymond van Barneveld kondigen scheiding aan

Uiteindelijk duurde het een maand voordat hij in staat was de mentale ommezwaai te maken en hij langzaam weer gewicht begon te verliezen. “Ik begon dubbele sessies te doen, van 45 minuten elk”, gaat hij verder. “Ik deed eerst 7 tot 12 trainingssessies per week, maar tegen het einde deed ik er 15 in zes dagen.”

Groene bonen

Tegen het einde van de eerste acht weken, had Sam 21 kilogram verloren en ging hij voor opnieuw acht weken. “Die waren echt een pak gemakkelijker dan de eerste acht weken. Ik vond het eten lekker. Dingen die ik vroeger haatte, zoals groene bonen, vond ik plots heerlijk. En het trainen vond ik ook leuk. Uiteindelijk deed ik gemiddeld 16 sessies per week. Dat voelde ik wel elke zondag.”

Lees ook  Britt Dekker in shock door cocaïnegebruik showbizzcollega’s

“Na het einde van de tweede reeks van acht weken, was ik weer 18 kilo kwijt. Nu weeg ik nog 109 kilo, terwijl ik van 160 kilogram kom.”

Spiegel

Sam houdt zijn volgers op Instagram op de hoogte van zijn transformatie en heeft gemengde gevoelens als voor de spiegel staat. “Ik kijk in de spiegel en herinner me elke dag nog hoe ik er vroeger uitzag. Het frustreert me en stelt me teleur dat ik het zo ver heb laten komen.”

Toch is hij nog niet écht tevreden. “De laatste zes maanden heb ik twijfels gehad en dagen dat het minder goed ging. Het zal nog even duren voor ik in de spiegel kan kijken en echt tevreden ben. Maar ik kijk zo uit naar die dag. Die gedachte motiveert me om elke dag op te staan en er keihard voor te gaan.”

Een veroordeelde kindermoordenaar overleed als gevolg van meerdere steekwonden nadat hij in zijn nieuwe huis introk.

Sylvie Meis deelt pikant kiekje uit de ‘sauna’