in

Sinterklaas komt dit jaar niet per stoomboot maar met de trein

Sinterklaas komt dit jaar niet per stoomboot, maar per stoomtrein aan bij zijn officiële entree in Nederland.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. De landelijke intocht wordt daarmee dit jaar in Apeldoorn uniek.

De stad heeft met de trein namelijk een regelrechte primeur. Sinds 1952 komt de goedheiligman altijd aan met de stoomboot.

In de eerste jaren gebeurde dat nagenoeg altijd in Amsterdam. Later verwisselde de landelijke intocht ieder jaar van stad.

De goedheiligman maakt gebruik van de diensten van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, als hij op 16 november in ons land aankomt. Woordvoerder Michel van den Wollenberg wilde het bericht niet direct bevestigen.

Lees ook  Kat met een gebroken hart weigert een jaar lang het graf van zijn eigenaar te verlaten

„Waar rook is, is vuur. Letterlijke hé bij stroomtreinen.” Om er vervolgens aan toe te voegen. „Eén van de locomotieven die vandaag in Den Bosch ingezet wordt bij een evenement, zal ook bij de intocht van Sinterklaas zijn.”

De trein is geen keuze die uit luxe is ingegeven. Het Apeldoorns Kanaal is simpelweg te klein voor een televisie-intocht zoals we die gewend zijn, zo werd al eerder duidelijk.

Lees ook  Bouwvakker vernielt hotellobby met bulldozer omdat hij niet betaald werd.

Roetveegpiet
Het vervoer van Sinterklaas is niet het enige dat verandert. Eerder liet de publieke omroep NTR, de organisator van het festijn, weten dat geen enkele Piet dit jaar zwart geschminkt zal zijn. Er worden enkel roetveegpieten ingezet.

Naast de landelijke intocht, vorig jaar in Zaandam, organiseren veel steden een lokale intocht. Apeldoorn doet dat ook. Sinterklaas was bij die lokale intocht van vorig jaar ook al per stoomtrein gearriveerd.

Tientallen jongeren filmden doodstrijd 16-jarige jongen in winkelcentrum

Jongeren mishandelen vrouw met scheermes en knippen haren af