in

S*ksbeest Diego zorgt voor 800 nakomelingen, soort niet langer bedreigd

Na 44 jaar in een fokprogramma mag de honderdjarige schildpad Diego eindelijk met pensioen. Hij zorgde voor meer dan 800 nakomelingen op de Galapagoseilanden, waardoor de reuzenschildpad niet langer met uitsterven wordt bedreigd.

Toen het fokprogramma met Diego begon, waren er nog maar vijftien reuzenschildpadden van de soort Chelonoidis hoodensis over op het eiland Española. Twaalf vrouwtjes en drie mannetjes.

Lees ook  Ze hoort een rumoer over een hond die ´s nachts huilt in de bergen – ze klimt omhoog en ontdekt iets opmerkelijks

Fokprogramma
Diego komt oorspronkelijk uit een dierentuin in de Amerikaanse stad San Diego. Voor het fokprogramma werd hij uitgeleend aan het Galápagos National Park.

Het fokprogramma zorgde voor 2000 babyschildpadden, waarvan 40 procent afkomstig van Diego.

Schildpad Diego aan het werk

Toch niet uitgestorven
Ooit bestonden er vijftien schildpadsoorten op de Galapagoseilanden. Twee van die soorten zijn nu officieel uitgestorven.

Lees ook  Straatkat roept om hulp voor een kliniek – de reden is hartverscheurend

Door het fokprogramma gaat het met de populatie reuzenschildpadden zoals Diego nu veel beter. “We hebben modellen ontwikkeld met alle mogelijke scenario’s voor de komende 100 jaar. De schildpadpopulatie zal blijven groeien”, zegt Washington Tapia, directeur van het fokprogramma.

Moeder wil zoon (8) genderneutraal verklaren zodat hij lang haar kan behouden

Nederland rouwt om Ilyasse (21) en Noureddine (19): ‘Ze waren beste vrienden’