in

Slapen op je linkerzijde kan wonderen doen voor je lichaam – dit is waarom en de voordelen

Tegenwoordig lijkt het krijgen van een goede nachtrust de meeste dagen al moeilijk genoeg. Er wordt verteld dat er een ideale manier is om te slapen en dat lijkt misschien tegenwoordig een grap voor de mensen die problemen hebben met slapen.

Maar er is steeds meer bewijs en ook volgens oude wijsheid (wat je ook motiverender lijkt), wat suggereert dat slapen aan je linkerkant ideaal is voor je ruggengraat, je ademhaling, je spijsvertering en je lymfestelsel. Dit is natuurlijk alleen het geval als je geen verwonding of iets anders hebt waardoor je het niet gemakkelijk kunt doen.

De theorie dat links de beste kant van slapen is, is ontstaan ​​in het oude Indiase medische systeem dat bekend staat als Ayurveda. Volgens de Ayurvedische geneeskunde kan aan de linkerkant van het slapengaan lymfevocht en afval via de lymfeklieren effectiever worden gefilterd, omdat het de linkerzijde van het lichaam als de dominante lymfeklier beschouwt.

Ook uit modern onderzoek is gebleken dat deze slaaphouding het lichaam kan helpen bij het verwerken van afvalstoffen uit de hersenen. Maar het beste onderzoek die we tot nu toe hebben gedaan, is alleen uitgevoerd op ratten en ze zouden aan beide kanten kunnen slapen. Het liet alleen maar zien dat slapen aan de zijkant beter was in het verwerken van afvalstoffen dan op hun rug of maag.

Lees ook  Moeder met kanker wordt verteld zwangerschap te beëindigen: „Ik hield voet bij stuk en weigerde”

Wat de spijsvertering betreft, zorgt slaap aan de linkerkant ervoor dat voedselafval effectiever van je dunne darm naar je dikke darm en naar je dikke darm kan gaan. Nogmaals, het idee is afkomstig uit de antieke geneeskunde, maar wordt gesteund door modern onderzoek, dat ook beweert dat slapen aan je linkerkant zure reflux kan verminderen.

In dit geval maakte het wel uit aan welke kant degene sliep, omdat dwarsliggers aan de rechterkant een hoger maagzuur ervoeren (maar let op, ze kregen eerst een vetrijk, zuurbranden-inducerend diner toegediend – maagzuur kan ook worden vermeden door een gezond dieet ).

Artsen raden ook aan voor zwangere vrouwen om aan de linkerkant te slapenomdat het de bloedsomloop naar de foetus verbetert en voorkomt dat de baarmoeder tegen de lever drukt. Zwangere vrouwen, evenals andere zijdelingse dwarsliggers, moeten ook een beetje proberen uit te rekken, in plaats van in de foetushouding te kruipen om hun longen en diafragma niet te verdringen en een diepe ademhaling te beperken.

Slapen aan de zijkant wordt over het algemeen ook aanbevolen voor rugklachten, hoewel er wat tegenstrijdige adviezen zijn, dus het hangt echt af van wat het beste voor jou persoonlijk werkt. Maar het vermindert ook het sneeuwen, dus misschien is het verstandig om ook rekening te houden met je kamergenoot.

Lees ook  De 18 jarige Romy en 84 jarige Klaas zijn stapeltje verliefd op elkaar

Slapen op je zijkant kan soms schouders verergeren en gevoelloosheid veroorzaken, maar lang niet zoveel als slapen op je buik. Artsen zijn het er niet over eens of slapen op je zij het beste is voor je rug, maar je kunt wel profiteren van het plaatsen van een kussen tussen je knieën om eventuele belasting van je onderrug te verminderen als je een zijdelingse slaper bent. Er zijn artsen die beweren dat de wervelkolom zich op de juiste manier uitlijnt wanneer je op je linkerkant slaapt.

Als je echt wilt proberen te slapen op je rug om te zien of je de voordelen voor de gezondheid voelt, zijn er enkele eenvoudige manieren om dit te doen, zoals een kussen tegen je rug te leggen om te voorkomen dat je kantelt.

Natuurlijk zullen veel van je houdingsproblemen komen van de kwaliteit van je matras en kussens, evenals van je slaaphouding.

Hoewel het lijkt dat er enkele grote voordelen aan het slapen op je linkerkant zijn, vooral als je zwanger bent of last hebt van brandend maagzuur, moet je altijd met je arts praten over wat het beste voor jou persoonlijk is.

DEEL dit alsjeblieft met je vrienden en familie.

Waarom je altijd je armleuning naar beneden moet doen in het vliegtuig

14-jarig jongetje in Mijnsheerenland ernstig gewond nadat vuurwerk ontploft in zijn hand.