in

Spoedarts uit Aalst: “Mensen tussen 30 en 50 jaar zijn zwaar ziek. Beelden van longen zijn angstaanjagend”

Ook jongere gezonde mensen kunnnen hard getroffen worden door het nieuwe coronavirus. Daarvoor waarschuwde Ignace Demeyer, spoedarts van het OLV-ziekenhuis in Aalst, in Terzake.

65-plussers of mensen met een onderliggende ziekte blijven de grootste risicogroep bij een besmetting met het nieuwe coronavirus, maar daarom zijn ze niet de enige die slachtoffer kunnen worden.

“We zien mensen met een blanco medische voorgeschiedenis die zeer zwaar ziek zijn”, stelt Demeyer. “We hebben tot nu zeer weinige oudere mensen binnen gehad. We hebben nu mensen tussen de 30 en 50 jaar die binnenkomen.”

Lees ook  Europese Ruimtevaartorganisatie wil je betalen om vijf dagen lang in bad te liggen

Volgens Demeyer hebben ze allemaal dezelfde klachten: “Ze zijn een week ziek geweest, grieperig thuis gebleven. De griepaanval is voorbij, denken ze. Twee dagen voelen ze zich prima. En dan komen ze zich aanmelden met klachten van een droge kuchhoest en kortademigheid.”

“Vreselijk aangetast”
Een zeer lage zuurstofsaturatie doet bij de dokters dan een alarmbel afgaan, hoewel de mensen zich meestal niet ziek voelen.

“Ze komen gewoon binnengewandeld, maar ze zijn wel vreselijk aangetast door het virus”, zei Demeyer, die een aantal longscans toonde.

Lees ook  Het is nog niet gedaan met de hitte: tweede hittegolf in aantocht

“De beelden die we genomen hebben, zijn ronduit angstaanjagend. In die longblaasjes zit 80 tot 90 procent ontstekingsvocht en dat koekt samen tot een soort van massa die een litteken aan het vormen is.”

Bovenstaande foto’s zijn van gisteren. “Die mensen kunnen nog genezen, maar dit is wel levensbedreigend. Het gaat om mensen die niet roken, ze lijden niet aan suikerziekte of hartfalen, het zijn sportieve, jonge mensen.”

Fotograaf (54) in ziekenhuis met corona: “Dacht dat ik virus aankon. Zie mij hier nu liggen”

Hoe zou een lockdown eruitzien? Dit zijn de maatregelen in andere landen