in

Spoorduwer Frankfurt zelf vader van 3 kinderen

Mensen leggen bloemen en knuffelberen aan spoor 7 waar het jongetje het leven liet.
Frank Rumpenhorst/dpa Mensen leggen bloemen en knuffelberen aan spoor 7 waar het jongetje het leven liet.

Na de vreselijke tragedie in Frankfurt waarbij een jongetje omkwam nadat hij door een man op de sporen was geduwd, raken stilaan meer details bekend over de dader. Zo blijkt de 40-jarige spoorduwer zelf drie kinderen te hebben en sinds 2006 in Zwitserland te wonen. Inmiddels blijkt dat de Zwitserse politie een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd nadat hij een buurvrouw en haar kinderen bedreigd had.

Sprakeloos. Niet te vatten. Alom verdriet. De Duitsers verkeren nog steeds in shock na wat er zich een dag eerder in het centraal station van Frankfurt heeft afgespeeld. Daar werd een jongetje (8) samen met zijn moeder (40) op de sporen geduwd net op het moment dat een hogesnelheidstrein kwam aanrijden.

De mama had maar een fractie van een seconde de tijd om te reageren. Ze kon zichzelf ternauwernood in veiligheid brengen door opzij te ‘rollen’ naar de smalle ruimte tussen twee sporen in, maar ze kon haar zoontje niet meer tijdig vastgrijpen. Voor het achtjarige jongetje kwam alle hulp te laat. Hij werd door de trein overreden en stierf ter plekke.

De man probeerde ook nog een derde persoon op de sporen te duwen, maar slaagde niet in zijn opzet. Het ging daarbij om een 78-jarige vrouw. Zij hield er een schouderblessure aan over. De politie kon de vluchtende dader wat verderop vatten.

Lees ook  Familie laat zoon dopen voor de stekker uit te trekken. Dan zien dokters hoe hij terug wakker wordt.

Psychiatrie
Ondertussen zijn wat meer details over de man bekendgemaakt. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zei eerder nog dat de verdachte bij de Zwitserse autoriteiten bekendstond als “goed geïntegreerd”. Toch had de Zwitserse politie vorige week een arrestatiebevel uitgevaardigd, zegt de Duitse politie. De Zwitserse politie maakte ook bekend dat de man eerder dit jaar in een psychiatrische ziekenhuis verbleef.

De Eritreeër, zelf vader van drie kinderen, kwam in 2006 illegaal naar Zwitserland en kreeg er twee jaar later asiel. De Zwitserse politie zei dat de verdachte een permanente inwoner is van het Zwitserse kanton Zürich. Buitenlanders kunnen een permanente verblijfsvergunning aanvragen na minstens vijf jaar in Zwitserland gewoond te hebben. Toen de Zwitserse politie zijn huis doorzocht, vonden ze documenten over de psychiatrische behandeling die hij kreeg en over zijn diagnose, aldus de Zwitserse politie op een persconferentie.

Arrestatiebevel
Vorige week werd de Eritreeër volgens de Duitse politiechef Dieter Romann beschuldigd van het bedreigen van zijn buurvrouw en haar kinderen met een mes, om hen daarna op te sluiten in hun appartement in zijn thuisstad Wädenswil.

Tot het incident van vorige donderdag waarbij zijn vrouw, kinderen en buur betrokken waren, leidde de man een “onopvallend” leven, zei de Zwitserse politiechef van Zürich, Bruno Keller. Hij werkte voor een openbaarvervoerbedrijf tot januari, maar was sindsdien in ziekteverlof. Na zijn berechting in Duitsland zal de man zich in Zwitserland moeten verantwoorden voor huiselijk geweld.

Lees ook  Opsporing Verzocht: Vrouw (90) op straat beroofd door kale fietser

De 40-jarige dader verscheen dinsdagnamiddag voor de Duitse rechter en werd in voorlopige hechtenis geplaatst. Hij wordt beschuldigd van moord en twee pogingen tot moord.

Motief
De man heeft zelf verklaard dat hij enkele dagen geleden de trein nam van Bazel naar Frankfurt. Waar hij zich in tussentijd heeft opgehouden en met wie hij contact had, is onduidelijk.

Over het motief is geen duidelijkheid. De Eritreeër heeft zich daar nog niet over uitgelaten. Dader en slachtoffers kenden elkaar niet. De man wordt aangeklaagd wegens moord en dubbele moordpoging.

Copycats
De plaatsvervangend federale voorzitter van de Union of Police (GdP), Jörg Radek, waarschuwt voor copycats. Op 20 juli was er immers al een gelijkaardig incident. Toen duwde een 28-jarige man van Servisch-Kosovaarse afkomst, Jackson B., een 34-jarige vrouw voor een trein in het station van het Duitse Voerde in deelstaat Noordrijn-Westfalen. Zij overleefde dat niet. Omstanders hielden de man vast tot de politie arriveerde en hem arresteerde. De 28-jarige dader zit op beschuldiging van moord in voorhechtenis. Volgens getuigen was de man zonder iets te zeggen de vrouw in de rug genaderd en duwde hij haar dan op de sporen. Dader en slachtoffer kenden elkaar niet. De 28-jarige man zou uit moordlust gehandeld hebben. Hij weigert uitleg te geven over zijn daad.

Bart en Daniëlle kwamen om het leven door xtc, hun families komen nu in actie

Marie (45) zat 6 dagen gekneld in autowrak tijdens hittegolf: “Ze overleefde dankzij regen die afgelopen weekend in wagen druppelde”