in

Sylvana Simons: “Als Zwarte Piet niet verdwijnt uit Nederland, dan vertrek ik zelf” is een hoax

Leeshetnu.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Op Facebook worden meerdere afbeeldingen verspreid met uitspraken die Sylvana Simons zou hebben gedaan. Ze heeft die dingen alleen helemaal niet gezegd.

Volgens een Facebook-bericht van de pagina Eigen volk eerst heeft Sylvana Simons bij Radio 2 gezegd dat ze uit Nederland vertrekt als Zwarte Piet niet verdwijnt. En volgens zeker tien andere Facebook-pagina’s heeft Simons gezegd dat ze de tekst van het nummer (I’m dreaming of a) White Christmas van Bing Crosby racistisch en stigmatiserend vindt. Beide uitspraken heeft Simons niet gedaan. Waar komen deze berichten dan vandaan?

Lees ook  Vermiste hond komt weer thuis na trip van 2.000 km, maar is niet meer welkom bij baasje

Hoe vaak worden deze berichten gedeeld?

NU.nl werkt samen met Facebook bij het opsporen van desinformatie. Wanneer iemand een bericht als mogelijk nepnieuws bij Facebook rapporteert, krijgt NU.nl dit in een dashboard te zien. In de periode van 7 tot en met 14 november zag NU.nl meerdere berichten over Sylvana Simons in het dashboard verschijnen.

Het bericht dat op het moment het meest gedeeld wordt, is de tekst waarin staat dat Simons zou hebben gedreigd uit Nederland te vertrekken. Dit bericht is al in november 2017 op Facebook geplaatst. Volgens Facebook is de tekst op 14 november 2019 toch opnieuw ruim vierduizend keer gedeeld in de afgelopen 24 uur. Ook op Twitter wordt dit bericht gedeeld. De website Liever te dik in de kist dan een feestje gemist maakte daarnaast op 13 november 2019 een ‘nieuwsartikel’ van het veel verspreide Facebook-bericht.

Lees ook  98-jarige vrouw verhuist naar een verzorgingstehuis om voor haar hoogbejaarde zoon te zorgen

Het bericht dat Simons een probleem zou hebben met (I’m dreaming of a) White Christmas is in november zeker twaalfhonderd keer gedeeld. Dit bericht is op 7 november 2019 voor het eerst op Facebook geplaatst.

Dirco laat werkgever KLM op zijn rug tatoeëren

Sylvana S. valt na Zwarte Piet ook ‘racistisch’ feest Sint Maarten aan: