in

Syrische jongen (14) pleegt zelfmoord op azc-terrein: ‘Hij wilde per se in Nederland blijven’

Volgens zijn ouders was het een pure wanhoopsdaad. Een leven vol angst is hun 14-jarige zoon Ali Ghezawi fataal geworden.

De Syrische vluchteling pleegde dinsdag zelfmoord op het terrein van asielzoekerscentrum (azc) Gilze. ,,Hij had te veel meegemaakt.’’

Ali’s jongere broer Mohammad (12) laat een dikke pil van ruim duizend bladzijdes zien. ‘Anatomy’ (anatomie) is de Engelstalige titel van het boek dat Ali sinds een paar maanden las.

Op pagina 623 ligt een gele boekenlegger. ,,Mijn broer wilde hartchirurg worden en leerde dit boek over hoe ons lichaam in elkaar steekt uit het hoofd.

Ik keek erg naar hem op, vond het knap dat hij Engels kon lezen. Ali sprak zelfs vijf talen, hij kon van ons ook het beste Nederlands praten.’’

Geen rust
Maar Ali had ook veel verdriet, kon niet verkroppen dat zijn familie geen rust kreeg na te zijn gevlucht uit het door oorlog verscheurde Syrië.

De laatste negen jaar van zijn leven is de jongen samen met zijn vader Ahmad, moeder Aisha en vijf broers en zussen op de vlucht.

De familie komt uit Daraa, een stad in het zuidwesten van Syrië. Een plek die door de jarenlange oorlog is verwoest.

,,We moesten daar weg, hadden geen keus. Vijf jaar verbleven we in een kamp in Libanon. Uiteindelijk zijn we in Spanje terechtgekomen, ons werd beloofd dat we in dit land een huis konden krijgen en dat ik aan het werk kon.

Helaas pakte het anders uit. Ja, we kregen een verblijfsvergunning in Spanje, maar ons onderkomen in de stad Murcia was onleefbaar.

Lees ook  Deze dame schaamt zich zó erg, dat ze deze foto plaatst:

Een kamertje met nog niets eens een raam. Met een gezin van acht is dat niet te doen’’, vertelt vader Ahmad.

”Toen Ali hoorde dat we Nederland opnieuw moeten verlaten, knapte er iets bij hem”

De familie hoort dat de opvang in Nederland een stuk beter is en besluit weer te vluchten. Ze komen in Ter Apel terecht.

Een nieuwe asielaanvraag wordt ingediend, maar de kans is zo goed als nihil dat de Ghezawi’s hier kunnen blijven aangezien ze eerst in Spanje asiel hebben aangevraagd en daar ook een verblijfsstatus hebben ontvangen.

Ze moeten terug naar Spanje, maar opnieuw is de opvang slecht geregeld en slaapt het gezin zelfs buiten op straat.

,,We kregen te horen dat we terug naar Nederland moesten, onze papieren waren kennelijk niet meer geldig. Vooral de politie reageerde erg agressief, zelfs naar de kinderen.’’

Veilig
Terug in Nederland leert Ali steeds meer over de Nederlandse cultuur. ,,Hij voelde zich hier veilig. Onze jongen was hier niet bang voor de politie, zoals in Spanje.

Toen we onlangs hoorden dat we definitief niet in Nederland kunnen blijven, knapte er iets bij hem. Hij wilde niet meer praten en eten. Ik durfde hem geen seconde uit het oog te verliezen’’, vertelt moeder Aisha.

In 2019 probeerde Ali zich voor de eerste keer van het leven te beroven, maar kon zijn vader hem redden.

Lees ook  Schokkende video laat zien hoe een paard neervalt van de hitte door het voorttrekken van toeristen

Gesprekken met de geestelijke gezondheidszorg volgden, maar het ging steeds slechter met de jongen.

Dinsdag deed hij een nieuwe poging op het azc-terrein, waar een opvanglocatie voor afgewezen asielgezinnen is gevestigd. Het verlies van hun oudste zoon en broer zorgt voor onmetelijk veel verdriet.

,,We willen dit verhaal vertellen om te laten zien dat vluchtelingenkinderen zoals Ali geen veilige thuisplek hebben in Europa. En hij is lang niet de enige.

De asielprocedures duren niet alleen heel erg lang, maar per land zijn er zoveel verschillen in opvang. Spanje was een verschrikkelijke ervaring voor Ali.

Het bracht hem tot een onmenselijk besluit. Zijn droom om in Nederland te wonen, viel in duigen. Het leven werd een nachtmerrie. Hij zal nooit dokter kunnen worden.’’

Getroffen
Edward Ernst, woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bevestigt het verhaal van de familie.

,,We leven enorm met ze mee, onze mensen zijn erg getroffen door wat er is gebeurd. Zeker omdat Ali nog zo jong was. Dit komt bijna nooit voor.’’

Volgens Ernst probeert het COA het gezin op allerlei manier te helpen bij de uitvaart en met geestelijke steun.

Als het gaat om de verblijfsprocedure van de familie, verwijst het COA naar de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst). Een woordvoerder meldt nooit in te gaan op individuele procedures.

De 14-jarige Ali Ghezawi wordt vandaag begraven.

Praten over zelfmoordgedachten kan 24/7 via 113 of 0800-0113 en de chat op 113.nl

“Je krijgt twee seconden voor ik schiet”: man doodt medewerker Burger King omdat bestelling te lang op zich laat wachten

Man overlijdt nadat hij drie kinderen in zee bij Julianadorp wilde redden