in

Tien handen verwoest door vuurwerkongelukken – Jongste slachtoffer peuter (3)

Plastisch chirurgen hebben vanaf medio december van tien handen drie of meer vingers moeten amputeren als gevolg van ongelukken met vuurwerk.

Dat aantal heeft Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) nu geteld. De meeste gevallen deden zich voor op 31 december en 1 januari.

In totaal behandelden de chirurgen vijftig mensen wegens divers ernstig letsel door vuurwerk. Kleine verwondingen werden niet meegerekend.

Lees ook  Verleidster Romee had s*ks op Temptation Island, maar werd ze daar nu ook voor betaald?

‘Net als ernstige oorlogswonden’
Van de vijftig ernstige letsels is zestig procent het gevolg van een ongeluk met illegaal vuurwerk. Volgens plastisch chirurg Annekatrien van de Kar is het letsel “vergelijkbaar met ernstige oorlogswonden”.

Van de Kar waarschuwde voor illegaal vuurwerk als zoals Cobra 6 en heeft de indruk dat dat weer meer wordt afgestoken dan enkele jaren geleden.

Lees ook  McDonalds komt met een ware “Horrordrive”

‘Verbied vuurwerk’
Het NVPC ziet het liefst dat de overheid en consumentenvuurwerk verbiedt en dat alles uit de kast wordt gehaald voor de aanpak van illegaal vuurwerk. “De ernst van de letsels voor de individuele patiënt, maar ook de maatschappelijke gevolgen, wegen zwaarder dan de wens van sommige particulieren om zelf vuurwerk te mogen blijven afsteken.”

Vermiste Hoogezander (24) uit Winschoterdiep gehaald

Politie deelt foto van bombrief: zo zien ze eruit