in

Tiener (16) pleegt zelfmoord na slechte overdracht jeugdinstellingen

Een 16-jarige psychiatrische suïcidale patiënt heeft in een jeugdzorginstelling in Harreveld (Achterhoek) zelfmoord kunnen plegen, nadat twee jeugdinstellingen bij de overplaatsing langs elkaar heen hebben gewerkt.

Dat stelt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De 16-jarige pleegde in september 2018 zelfmoord in de gesloten jeugdzorginstelling ’t Anker in Harreveld.

De tiener was overgeplaatst vanuit Karakter, instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Nijmegen. Kort na de overplaatsing pleegde de jongere suïcide.

Beide instellingen hebben volgens de inspectie steken laten vallen. Karakter en ’t Anker hadden elkaar veel beter moeten informeren over de zelfmoordrisico’s en de veiligheidsmaatregelen die nodig waren.

,,Uit het onderzoek komt naar voren dat de jeugd-ggz en de jeugdzorg als twee afzonderlijke werelden hebben gehandeld’’, aldus de inspectie.

De ouders van de 16-jarige werden slecht geïnformeerd en in Harreveld onvoldoende bij de behandeling betrokken.

Lees ook  Man van 49 had tientallen keren s*ks met 14-jarig meisje, celstraf geëist

Intensieve behandeling
De tiener volgde sinds 2014 het gymnasium, maar kreeg in de vierde klas te maken met psychische problemen. In mei 2017 kwam deze jongere bij Karakter in behandeling.

Na een jaar met crisissituaties waarin de 16-jarige meerdere pogingen tot suïcide ondernam, kwam Karakter tot de conclusie dat ze de cliënt onvoldoende konden helpen.

Nadat intensieve behandeling in de jeugd-ggz van Karakter stagneerde, werd de tiener overgeplaatst naar de gesloten jeugdzorg in Harreveld.

Karakter wist dat de tiener een krachtig doodswens had met een ‘zeer hoog suïciderisico’ en dat deze jongere ‘onbetrouwbaar’ was bij het maken van veiligheidsafspraken.

De 16-jarige werd daarom in afwachting van het vertrek naar Harreveld opgenomen op een speciale beveiligingsafdeling van Karakter.

De tiener sliep daar vier weken lang in scheurkleding en werd 24 uur bewaakt. Het lukte niet om de jongere stabiel te krijgen. Volgens de inspectie had Karakter landelijke experts moeten inschakelen.

Lees ook  Gordon wil een gezinnetje stichten en zou nog het liefst van al een kind van zichzelf willen.

Instagram
Het bevreemdt de Inspectie dat de 16-jarige op deze speciale afdeling toegang had tot een telefoon.

,,De jongere had volgens de ouders 700 volgers op Instagram, veelal jongeren die ook psychische problemen hebben en die elkaar negatief kunnen beïnvloeden.’’

Het aantal zelfmoorden onder jongeren neemt de laatste jaren toe, naar 81 in 2017. Zes van hen waren opgenomen in een gesloten jeugdzorginstelling.

Het ontbreekt deze jongeren volgens de inspectie vaak aan passende zorg. In 2016 pleegde een 14-jarige jongen suïcide in een gesloten afdeling van De Hoenderloo Groep in Deelen.

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl

Zo ziet de zus van Jan en Monique Smit eruit

We krijgen nu al lentekriebels: ‘De natuur loopt drie weken voor’