in

Tientallen kinderen plegen zelfmoord vanwege Blue Whale Challenge

De Blue Whale Challenge duikt weer op in Nederland. De NOS heeft diverse meldingen van kinderen en jongeren gekregen die zijn uitgenodigd om aan het gevaarlijke spel mee te doen. Ook in 2017 werd het in Nederland gesignaleerd.

113 zelfmoordpreventie noemt de Blue Whale Challenge op zijn website “een dodelijk spel dat gespeeld wordt via sociale media”. In het spel worden jongeren aangemoedigd om in 50 dagen 50 opdrachten uit te voeren die steeds moeilijker en gevaarlijker worden en waarmee ze zichzelf kunnen verwonden. Aan het einde van het spel krijgen ze de opdracht om zelfmoord te plegen.

In Turkije hebben bijvoorbeeld tientallen kinderen tussen 2017 en 2018 zelfmoord gepleegd vanwege het spelletje dat rondgaat op internet en jongeren aanzet tot zelfdoding. De 14-jarige Turks-Duitse Furkan Şen is daar een van. Naar zijn dood is een onderzoek ingesteld. Vermoedelijk heeft het te maken met een challenge.

Furkan zou gechanteerd zijn, nadat hij persoonlijke informatie toevertrouwde aan onbekende mensen op het internet. Als laatst moest hij zelfmoord plegen van de chanteerder, wat hij dan ook deed.

Furkan is afkomstig uit Afyonkarahisar en leeft in de Duitse stad Gaggenau. De politie trof hem thuis dood aan. Hij had zichzelf opgehangen in zijn kledingskast. Voordat hij zelfmoord pleegde zou hij de game Blue Whale hebben gespeeld en ‘hebben gedaan wat moest’.

Na de autopsie zal zijn lichaam overgevlogen worden naar de stad Sandıklı in Afyon, Turkije. Zijn vader Mikal Şen zegt: ”Ik heb 3 dochters en een zoon. In de avond waren mijn zoon en ik nog aan het grappen. Hij ging naar zijn kamer om te slapen.

Lees ook  Kaia (6) opgepakt na driftbui op school en met handboeien afgevoerd “zoals een crimineel”

Toen mijn middelste dochter ’s ochtends thuis kwam van werk, ging ze langs de kamer van haar broertje. Toen ze haar broertje in die toestand zag, maakte ze ons wakker. We raakten in shock.

Mijn zoon was iemand zonder problemen, een lieverd. Hij deed nog geen vlieg kwaad en was ook erg geliefd in zijn omgeving en op school.

Mijn echtgenote is ziek, ik ben ook ziek. God test ons met het verliezen van ons kind. We kunnen niets anders doen dan bidden.”

Tot slot waarschuwde de vader andere ouders om erop te letten dat hun kinderen het spel niet spelen.

Blue Whale
Het spel Blue Whale is een levensgevaarlijk spel. Het duurt 50 dagen en heeft 50 challenges. Spelers die de opdrachten niet kunnen voldoen wordt de opdracht gegeven dood te gaan. Anders is zelfmoord plegen de laatste opdracht die voldaan moet worden.

Er circuleren lijsten op internet met de 50 opdrachten (challenges) op een rij. Daar staan simpele dingen in als: sta op om tien voor half vier ’s nachts, kijk horrofilms enz, maar ook: zet krassen in je arm, zoek contact met andere ‘whales’, of snijd een walvis in je huid. Kinderen worden zelfs bewust gevraagd om familieleden zoals hun moeder pijn te doen en daar beelden van te maken. Het heeft alle trekken van een gevaarlijke manipulatie door zwaar gestoorde mensen die misbruik maken van kwetsbare tieners.

Lees ook  Ze geeft hem weg zodat hij een beter leven zou kunnen hebben. 7 jaar later verneemt ze de droevige waarheid.

In Duitsland, de VS, Frankrijk en Engeland wordt gewaarschuwd om kinderen het spel niet te laten spelen. Vermoedelijk is de zelfmoord van zo’n 130 jongeren te wijten aan het spel.

Bij deze challenge moeten jongeren elke dag een opdracht uitvoeren voor 50 dagen lang. Het begint relatief onschuldig maar eindigt met het plegen van zelfmoord. Doordat alle opdrachten geestelijk uitputtend zijn en je jezelf labiel maakt, is de laatste opdracht daardoor makkelijker uit te voeren. Het kan bijvoorbeeld gaan om het mishandelen van een dier of het nemen van een overdosis.
De jongeren melden zich aan via de Russische socialmediawebsite. Hier zitten geheime groepen waar je toegelaten moet worden. Na het toelaten begint de Blue Whale Challenge.

Gearresteerd
Dit vreselijke spel is bedacht in 2013 door de Rus Philipp Budeikin. De deelnemers die mee mogen doen met dit ‘spel’ werden uitgekozen door zijn team en hijzelf. Ze hebben zich vooral gericht op jongeren die gemakkelijk te manipuleren zijn en vaak al licht suicidal. Budeikin is in 2016 al gearresteerd vanwege dit spel, hij verklaarde dat hij ‘de wereld wil zuiveren van biologisch uitschot.’ De jongeren die zelfmoord pleegden door deze challenge kwamen in eerste instantie voornamelijk uit Rusland. De laatste jaren zijn er steeds meer gevallen uit Engeland, maar ook België en Frankrijk hebben het idee dat de challenge daar gespeeld wordt.

Man dood na worsteling met politie

Peutermoordenaar wil nieuw gezicht voordat hij vrij komt