in

‘Tientallen vaccins tegen Coronavirus in de maak’

Er wordt wereldwijd gewerkt aan zeventig vaccins tegen Covid-19. In drie gevallen wordt ook al klinisch onderzoek gedaan met proefpersonen, blijkt uit een document van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Farmaceuten werken in een ongekend hoog tempo aan de ontwikkeling van vaccins tegen het virus. Het duurt normal gesproken jaren voordat zo’n middel op de markt kan worden gebracht. Om tijd te winnen worden bijvoorbeeld de gebruikelijke dierproeven overgeslagen.

Hongkong het verst
Uit het WHO-document blijkt volgens persbureau Bloomberg dat CanSino Biologics uit Hongkong het verst is in het ontwikkelingsproces. Die onderneming werkt samen met het Beijing Institute of Biotechnology aan een vaccin.

Lees ook  Kortpittige bezoekers Huishoudbeurs verpletteren medewerker bij de opening!

Ook twee Amerikaanse bedrijven zijn al begonnen met klinisch onderzoek. Het gaat om Moderna en Inovio Pharmaceuticals.

Veelbelovende onderzoeksteams
In Europa zitten onderzoekers niet stil. De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei in een interview met Bild am Sonntag dat veelbelovende Europese onderzoeksteams werken aan een vaccin. Ze sprak de hoop uit dat voor het eind van het jaar zo’n middel is ontwikkeld.

Lees ook  Bizar: Bedragen gelekt die verleiders en verleidsters krijgen voor een wip of/en een zoen:

Von der Leyen verwees volgens haar woordvoerder naar werkzaamheden van het bedrijf CureVac. Dat Duitse biotechbedrijf zag zich in maart nog genoodzaakt berichten te ontkennen dat de VS ongeveer een miljard dollar wilden betalen voor de exclusieve rechten op een vaccin.

CureVac maakte eerder deze maand bekend dat het in de zomer wil beginnen aan klinisch onderzoek met zo’n honderd proefpersonen.

De eerste uitslagen worden dan binnen enkele weken verwacht. Als die positief zijn, volgt een grotere proef.

7-jarig meisje sterft aan kanker omdat de beperkingen van COVID-19 gezinsbezoeken beperken

Vrouw en zoontje (1) bespuugd, gezin in quarantaine