in

Tot nu toe drie mensen in Nederland getest op coronavirus

Tot nu toe zijn in Nederland drie mensen getest op het coronavirus. Het bleek telkens loos alarm, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Artsen zijn inmiddels verplicht alarm te slaan als ze alleen al de verdenking hebben dat iemand het virus onder de leden heeft, maar dat nog niet hebben vastgesteld.

De GGD of het ziekenhuis neemt dan wat keelslijm af en stuurt dit door naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat laat onderzoeken of het besmet is.

EU-vlucht
Door de Europese Unie zijn twee vliegtuigen geregeld om EU-burgers vanuit de regio Wuhan naar Europa te repatriëren.

De eerste vlucht vertrekt morgenochtend vanuit Frankrijk om zo’n 250 Fransen terug te halen.

De tweede vlucht vertrekt later in de week om meer dan honderd EU-burgers terug te halen. Mogelijk volgen nog meer vluchten.

Lees ook  Bazaar Beverwijk weigert hallen te sluiten na besluit gemeente

In de Chinese miljoenenstad Wuhan zitten ongeveer twintig Nederlanders. Volgens minister Blok (Buitenlandse Zaken) zijn ze in goede gezondheid. Het is onduidelijk hoeveel er weg willen.

Er kunnen nog meer Nederlanders in Wuhan of de provincie Hubei zijn. De twintig betreft alleen Nederlanders die zich gemeld hebben bij de Nederlandse ambassade in Peking.

Nederlandse ziekenhuizen kunnen meer dan 200 patiënten in strikte isolatie verplegen, schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.

De helft van de ziekenhuizen heeft inmiddels laten weten hoeveel intensive care-bedden in speciale kamers met onderdruk ze kunnen bieden. Er komen er dus waarschijnlijk nog een flink aantal bij.

Mondkapjes
Bruins laat nagaan hoeveel mondkapjes, handschoenen en andere ‘persoonlijke beschermingsmiddelen’ er klaarliggen, vooral voor zorgverleners buiten het ziekenhuis.

Hij wil er zeker van zijn dat er genoeg voorhanden is, mocht het nodig zijn.

Lees ook  Willem Holleeder met spoed naar ziekenhuis

Gezondheidsautoriteiten van de EU-lidstaten hebben maandag al informatie uitgewisseld en overlegd over een gezamenlijke aanpak in het kader van het nieuwe coronavirus.

Europese experts noemen het ‘gematigd waarschijnlijk’ dat het virus verder in Europa wordt geïmporteerd.

Aantal doden China gestegen
Het aantal doden in China door de uitbraak van het coronavirus is gestegen van 106 naar 132. Er zijn ruim 1450 nieuwe gevallen vastgesteld, waardoor nu vaststaat dat ongeveer 6000 mensen het Wuhan-virus hebben.

Dat brachten de Chinese autoriteiten naar buiten. Het aantal mensen waarbij het vermoeden bestaat dat ze het virus bij zich dragen, staat op bijna 10.000.

Een vliegtuig met aan boord diplomatiek personeel en Amerikaanse burgers aan boord is vertrokken uit Wuhan. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington gezegd.

Winter tot nu toe een lachertje, we gaan met dubbele cijfers februari in

Chantal Janzen verkoopt een kaars die exact op haar eigen poenie lijkt