in

Tot nu toe zijn er 4 mensen gestorven aan het drinken van handdesinfectiemiddel

Amerikanen worden gewaarschuwd voor het drinken van handdesinfectiemiddel nadat vier mensen zijn overleden en anderen hierdoor slechtziend zijn geworden.

Minstens 15 mensen uit de zuidelijke staten Arizona en New Mexico werden in mei en juni in het ziekenhuis opgenomen na inname van een ontsmettingsmiddel dat methanol bevatte, aldus een nieuw rapport voor de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Elk van de getroffenen – 13 mannen en twee vrouwen tussen 21 en 65 jaar – leden aan methanolvergiftiging na inname van de giftige stof, een ingrediënt dat door de Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA) als ‘niet acceptabel’ werd beschouwd.

Het rapport komt een paar maanden nadat de CDC werd uitgebracht om te waarschuwen dat huishoudelijke schoonmaakmiddelen ‘gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken als ze niet correct worden gebruikt’ in april, slechts een dag nadat de Amerikaanse president Donald Trump voorstelde om desinfectiemiddel te injecteren om het coronavirus te behandelen – iets dat leidde tot een piek in oproepen naar hotlines over de stof.

Lees ook  Alle hoofdpunten uit de coronacrisis tot nu toe!

Volgens het rapport lagen vier van de 15 patiënten op 8 juli nog steeds in het ziekenhuis en is er geen update over de vraag of ze langdurige effecten hebben ondervonden.

Overlevenden van methanolvergiftiging kunnen een permanente visuele beperking ervaren, waaronder volledig verlies van het gezichtsvermogen.

Een geval geïllustreerd in het rapport beschrijft een 44-jarige man die in het ziekenhuis werd opgenomen nadat hij naar verluidt ‘een onbekende hoeveelheid handdesinfectiemiddel op alcoholbasis had gedronken’.

In het ziekenhuis kreeg hij complicerende ‘aanvallen’ en moest hij dialyse ondergaan om zijn bloed te reinigen.

Lees ook  Coronagekkies slaan op elkaar in om toiletpapier bij de Aldi!

Hoewel hij herstelde van ‘acute methanolvergiftiging’ na zes dagen in het ziekenhuis te hebben doorgebracht, werd de 44-jarige ontslagen met ‘bijna volledig verlies van het gezichtsvermogen’.

Wetenschappers van de CDC zeiden dat ze de inname van handdesinfectiemiddel begonnen te onderzoeken nadat een nationale FDA-waarschuwing over bepaalde producten die methanol bevatten, een telefoontje van gezondheidsfunctionarissen in Arizona en New Mexico opriep.

Tussen 1 mei en 30 juni waren er 62 oproepen naar gifcentra in de twee staten met betrekking tot methanolvergiftiging in verband met handdesinfectiemiddel.

Na het opsporen van degenen die in het ziekenhuis waren opgenomen na het drinken van het ontsmettingsmiddel, schreef het bureau het rapport om anderen te waarschuwen voor de gevaren.

Verbrand door de zon? Tip van moeder gaat viraal en artsen zeggen dat het werkt

Celstraf en behandeling voor verzamelen omvangrijke collectie kinderp*rno