in

Trillend ooglid? Het zou door deze 6 dingen kunnen komen

Dit zijn de mogelijke oorzaken van zo’n spastisch ooglid
Het is een apart gevoel; die schokkende trillingen van je ooglid. Ze worden veroorzaakt door een zenuw in de oogspier. Het ooglid van mensen is erg fragiel en gevoelig. Meestal stoppen de spasmen vanzelf, maar wanneer dit niet het geval is, is het misschien tijd om je gedrag te veranderen. Om deze 6 redenen stopt je oog vermoedelijk maar niet met dat vervelende zenuwtrekje.

Die koffieverslaving kan bijvoorbeeld heel goed de oorzaak zijn.

Te veel cafeïne
Te veel koffie drinken kan de oorzaak zijn van je trillende ooglid. Cafeïne bevat namelijk stimulerende eigenschappen die je hartslag verhogen, je stofwisseling een boost geven en bepaalde spieren activeren. En ja, dat kunnen ook de spieren in je ogen zijn. Volgens deskundigen zijn deze gevoeliger voor cafeïne dan andere spieren. Een specifieke hoeveelheid cafeïne waarbij je oog gaat trekken is er niet, maar minderen kan geen kwaad. Wanneer je er vaker last van hebt, ga dan steeds na of je voor het trillen van het ooglid koffie of een andere cafeïnehoudende drank hebt gedronken.

Lees ook  Vrouw, die op brutale wijze haar dochter vermoordde, door deze op haar borst te slaan, wordt in de gevangenis aangevallen

Alcohol
Het drinken van alcohol kan hetzelfde effect hebben op je oogleden als cafeïne. Leidt je ooglid weer eens een eigen leven? Laat dat wijntje dan maar even staan.

Stress
Het trillen van je ooglid ontstaat vaak door spanning. Je lichaam kan op verschillende manieren met stress omgaan en het trillen van je oog is daar één van. Een trillend ooglid kun je dus zien als een teken van je lichaam dat je het wat rustiger aan moet doen. Vermoed je dat je oogspasmen veroorzaakt worden door stress? Zoek dan uit wat tot die spanning heeft geleid en probeer dit in de toekomst te voorkomen.

Allergieën
Wanneer je last hebt van allergieën, kunnen er verschillende dingen met je ogen gebeuren. Ze kunnen waterig of droog worden, zwellen, jeuken, geïrriteerd raken… En je oogleden kunnen gaan trillen.

Vermoeide ogen
Omdat je ogen hypergevoelig zijn, kan het minste of geringste ze uit evenwicht brengen. Zo kan onvoldoende nachtrust ook de boosdoener zijn. Wanneer je niet voldoende hebt geslapen, worden je ogen moe en bestaat de kans dat je last krijgt van trillende oogleden. Gelukkig kun je dit eenvoudig oplossen: ga op tijd naar bed! Ook wanneer je een bril nodig hebt, raken je ogen snel vermoeid. Zelfs kleine afwijkingen kunnen ervoor zorgen dat je ogen overbelast raken. En denk eens aan alle beeldschermen waarop we de hele dag kijken, je ogen moeten hierdoor extra hard werken.

Lees ook  Politieagenten vrolijken 8-jarig meisje op nadat er niemand komt opdagen op haar verjaardagsfeestje

Droge ogen
Bovenstaande oorzaken als cafeïne en alcohol kunnen zorgen voor droge ogen. Maar ook zonder deze twee kun je er last van krijgen. Dragers van contactlenzen weten dit als geen ander. Droge ogen kunnen er ook voor zorgen dat je ooglid gaat trillen. Eigenlijk komen alle oorzaken samen in dit punt. Want stress en vermoeidheid kunnen net zo goed een oorzaak zijn voor droge ogen, wat ook weer trillende oogleden kan opleveren.

Tips
Het vinden van een oplossing hoeft volgens het Ooglidfonds helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zij adviseren om vooral voldoende rust te nemen en stress te verminderen of voorkomen. Ook een ooglidmassage kan af en toe helpen. Wanneer je merkt dat je ogen droog zijn, kunnen oogdruppels ook verlichting geven.

Vader (70) en zoon (26) ontvoeren dief en binden hem vast in bos

Is het nu spierpijn of andere pijn? Zo weet je het verschil