in

Uitgemergelde bejaarde olifant moest meelopen op festival Sri Lanka

Schrijnende beelden van de sterk vermagerde olifant Tikiiri (70), die ondanks haar verzwakte toestand moest meelopen in het jaarlijkse Perahera in Sri Lanka. “Ze liep elke nacht tientallen kilometers, zodat mensen zich gezegend voelen tijdens de ceremonie. Niemand ziet de tranen in haar ogen.”

De dierenwelzijnsorganisatie Save Elephant, die zich inzet voor de bescherming van Olifanten in Azië, trekt op hun Facebookpagina aan de bel over het lot van Tikiiri. Zij was één van de ruim zestig olifanten die jaarlijks meelopen tijdens het Perahera-festival, waarin de dieren tien nachten achter elkaar te zien zijn in een parade.

Verzwakt
De olifanten kregen een kleed over zich heen, waardoor de uitstekende ribben van Tikiiri niet te zien zijn. “Niemand ziet haar uitgemergelde lichaam of haar verzwakte toestand. Niemand ziet de tranen in haar ogen, niemand ziet dat ze bijna geen stappen kan zetten omdat haar poten met kettingen aan elkaar zijn vastgemaakt”, schrijft de organisatie.

Jill 'bevroor' tijdens ver krachting: 'Ik overleefde juist omdat ik me niet verzette'

De tempel die het festival organiseert, heeft het dier inmiddels teruggetrokken. Tikiri hoeft vanwege haar ‘medische toestand’ niet meer mee te lopen. “Tikiri ondergaat een behandeling”, aldus een hoge tempelfunctionaris.

Toeristische attractie
Dierenrechtenorganisaties maken zich al langer zorgen over het lot van olifanten in onder andere Sri Lanka, vooral als de dieren gebruikt worden voor toeristische ritjes. “Het gaat vaker mis als olifanten worden ingezet om toeristen te entertainen”, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

‘Gruwelijk proces’
“Om een olifant onderdanig te maken aan de mens wordt het dier op jonge leeftijd bij de moeder weggehaald en fysiek en geestelijk mishandeld tijdens een gruwelijk proces, de Phajaan. Dit proces kan dagen tot weken duren”, schrijft World Animal Protection hierover op hun website. “Pas wanneer het jonge dier zich voorgoed heeft onderworpen aan de mens, kan de olifant worden getraind voor ritten en andere vormen van vermaak.”

Man pakt minderjarig meisje ruw aan in flat

Volgens de dierenorganisatie worden de olifanten vaak onder erbarmelijke omstandigheden gehouden: “Een leven lang aan de ketting en gescheiden van hun families, krijgen de olifanten nooit de kans natuurlijke sociale relaties op te bouwen. Dit alles is zowel geestelijk als lichamelijk zeer schadelijk voor het dier.”

Vrouw (61) met ‘Ik heb dementie’-badge brutaal in elkaar geslagen.

3 keer raden wat Martien Mieland mist bij het aanbod van de Mac Donalds: