in

Vakantiestress door het coronavirus: ‘Moet ik nou nog wel gaan?’

Ze baalt ontzettend. Kim Veerman had van haar vriend een reisje naar Barcelona als sinterklaascadeau gekregen.

Maar het reisje staat op losse schroeven. “Wat nou als we daar door corona vast komen te zitten? Dat wil ik echt niet.” En er zijn veel meer mensen met vakantiestress.

Na een oproep van RTL Nieuws op Facebook kwamen enkele honderden reacties binnen. Moeten we nog wel op vakantie gaan?

En wat nou als je het geld niet terugkrijgt? Hoe groot is de kans dat je niet meer naar huis kunt? Ook stellen velen het boeken van hun vakantie uit.

Romantisch idee
Kim is er nog steeds niet uit wat ze doet met haar reis. Het idee was zo romantisch: haar vriend en zij wilden naar de thuiswedstrijd van Barcelona tegen Léganes in Camp Nou.

Haar vriend kocht in november een pakketreis, en gaf het met Sinterklaas cadeau. “Hij is echte Barcelona-fan, en ik vind het ook heel leuk.”

Maar de komende twee weken worden alle voetbalwedstrijden in het land zonder publiek gespeeld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

En dus gaat hun plan niet door. “Die tickets krijgen we gelukkig terug. Maar de vliegreis en het hotel kunnen we niet annuleren omdat er geen negatief reisadvies geldt.”

Om gek van te worden
De twijfel over wat nu te doen, is om gek van te worden. “Ik neig ernaar om niet te gaan. Ons zoontje zou een paar dagen bij een oppas zitten, maar wat nou als we in Barcelona vast komen te zitten en het land niet uit mogen?

Lees ook  6 dingen die je moet weten voordat je populaire neusstrips gaat gebruiken

Ook zijn er misschien allerlei toeristische attracties gesloten, is de stad dan nog wel leuk? Maar ja, we hebben er wel veel geld voor betaald.” Volgende week wil Kim de knoop doorhakken.

Volgens tien reisorganisaties moet er een fonds komen waaruit klanten kunnen worden gecompenseerd als er een virusuitbraak is.

Nu draaien reizigers in principe zelf op voor de kosten en zijn ze afhankelijk van de coulance van reisorganisaties.

En dat kan aardig in de papieren lopen, weet ook Alicia. “We zouden over drie weekjes vertrekken. Weg geld, het is niet anders”, schrijft ze aan RTL Nieuws.

Ewout wilde naar een vakantiepark in Limburg gaan. “Maar we hebben na aandringen toestemming gekregen voor omboeken.” Ilse zegt: “Weekendje weg naar de Belgische Ardennen hebben we geannuleerd.”

Goed afgelopen
Voor Frank loopt het gelukkig goed af. Hij had een ticket geboekt met zijn schoonfamilie op eind april twee weken naar Thailand te gaan.

Deze week kregen ze bericht dat ze kosteloos konden annuleren. Ook het hotel konden ze afzeggen dankzij hun annuleringsverzekering.

Lees ook  INDRUKWEKKEND! Hoe je op natuurlijke wijze lichaamshaar permanent kan verwijderen (zonder Waxen of Scheren)

Jammer vindt hij het wel. “Maar de keuze is niet heel moeilijk, je wil geen risico lopen.” Hij en zijn familie overwegen een nieuwe bestemming te zoeken. “En anders doen we een daguitje in Nederland.”

Angela is wel geld kwijt. Ze zou samen met haar dochter en man volgend weekend naar Londen gaan.

Haar dochter zou daar naar een banenbeurs gaan, Angela en haar echtgenoot zouden hun tijd in de stad doorbrengen. Maar de beurs gaat niet door.

‘Maar 50 euro’
“We hebben het erover gehad wat we zouden doen. We besloten thuis te blijven, want wat nou als de virusuitbraak erger wordt en je kan niet meer weg? Dat wordt dan nog duurder.”

Dus hebben ze hun driedaagse citytrip geannuleerd. “Jammer van de vliegtickets”, zegt Angela. “Maar voor het hotel hoeven we gelukkig niks te betalen.”

Uiteindelijk valt het volgens haar nog best mee: “We hadden maar 50 euro voor de vliegtickets betaald.”

Nu ze heeft besloten niet meer te gaan, is Angela minder bezorgd. “De situatie in Londen is serieus. Vriendinnen van mijn dochter die in Engeland wonen, gaan bijvoorbeeld niet meer naar de bioscoop of naar een musical. Als je dat soort berichten hoort, dan weet je dat je er goed aan hebt gedaan om thuis te blijven.”

Merkel: ’60 miljoen Duitsers krijgen coronavirus’

Foto’s tonen hoe coronavirus schade aanricht aan longen