in

Veganistische ouders schuldig aan zware ondervoeding dochtertje

Een Australische rechter heeft een man en een vrouw veroordeeld tot taakstraffen van 18 maanden omdat zij hun dochtertje op een streng en eenzijdig veganistisch dieet hadden gezet, waardoor zij zwaar ondervoed raakte.

Het meisje, nu drie jaar oud, zag er na 19 maanden uit als een baby van drie maanden. Zij kreeg voornamelijk granen, aardappelen, toast en rijst te eten, meldt BBC News.

Geen tanden
Toen het meisje vorig jaar bij de ouders werd weggehaald, bleek zij geen tanden in haar mond te hebben. Ze had blauwe lippen, koude handen en voeten, een lage bloedspiegel en nauwelijks spieren.

Volgens de rechter was het voedsel dat het kind kreeg voorgezet ‘volkomen ongeschikt’. Ze was zwaar ondervoed en veel te licht en te klein voor haar leeftijd.

Lees ook  Klein meisje met autisme helpt klasgenootjes met het begrijpen van haar opdracht en brengt haar juf aan het huilen

Essentiële voedingsstoffen
“Ze kon niet rechtop zitten, ze kon niet spreken, ze kon niet zelf eten, ze kon niet met speelgoed spelen, ze kon niet omrollen”, staat in de getuigenverklaring van de vrouw bij wie het meisje werd ondergebracht nadat het bij de ouders was weggehaald.

“Het is de verantwoordelijkheid van iedere ouder om ervoor te zorgen dat het dieet dat zij kinderen aanbieden evenwichtig is en genoeg essentiële voedingsstoffen bevat voor een optimale groei”, zei de rechter in haar uitspraak.

De ouders hebben schuld bekend. Zij hebben nog twee kinderen. Die hebben tijdens hun opvoeding geen aantoonbare fysieke problemen aan hun opvoeding overgehouden.

Lees ook  Python van 7 meter valt 37-jarige Robert AAN !

Het proces in Australië heeft veel raakvlakken met een Zweedse rechtszaak eerder dit jaar. Daarin werden de ouders van een 18 maanden oud meisje tot drie maanden cel veroordeeld omdat zij hun kind streng veganistisch opvoedden. Ook dit meisje was zwaar ondervoed, en op sterven na dood.

Veganisme en ouderschap
Volgens de Nederlandse Vereniging voor Veganisme ‘kunnen veganisme en ouderschap prima samengaan’. Dat zei een woordvoerder direct na de Zweedse rechtszaak.

De vereniging verklaarde toen te betreuren dat veganisme in een kwaad daglicht werd gesteld. “Elk kind kan ondervoed raken met een onvolwaardig voedingspatroon. Dát is een probleem, niet veganisme op zich.”

19-jarig meisje 4 uur lang geslagen omdat ze haar vriendje geen sigaret wilde geven

Jongedame verliest met potje kaarten en doet het op z’n hondjes op straat