in

Verdwenen vrouw ’gangstervriendin’

De 52-jarige Naima Jillal die sinds 20 oktober spoorloos is, heeft nauwe connecties met de onderwereld en criminele antecedenten. Zo zou ze een relatie zijn van Roger P. (47), ook wel ’Piet Costa’ genoemd. De man komt voor in meerdere grote cocaïne-onderzoeken.

Dat melden meerdere bronnen van De Telegraaf. De advocaat van Roger P. , Jan-Hein Kuijpers, wil niet reageren op de verdwijning van Jillal. Binnen de onderwereld en bij de politie wordt gevreesd voor escalatie van een conflict als gevolg van de verdwijning.

Het programma Opsporing Verzocht besteedde dinsdag aandacht aan de verdwijning van Jillal. De Amsterdamse is zondag 20 oktober 2019 voor het laatst gezien op de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam. Daar stapte ze in een donkerkleurige auto. De vrouw komt oorspronkelijk uit Utrecht en huurde een peperduur appartement op de Zuidas in Amsterdam, waar ze verdween. De politie vreest dat ze slachtoffer is geworden van een ernstig misdrijf.

Lees verder onder de foto

Een woordvoerder van de landelijke eenheid van de politie bevestigt dat Jillal in kringen van criminelen verkeerde en antecedenten heeft. De politie vermoedt dat er sprake is van een misdrijf, maar houdt ook nog de optie open dat ze er zelf voor koos om te verdwijnen.

Lees ook  Als deze vrouw voor haar verjaardag zich aan het gezicht laat opereren, weet ze nog niet wat een oude man met haar zal doen.

De advocaat Louis de Leon stond Jillal in het verleden bij. Hij heeft geen idee wat er gebeurd is met de Amsterdamse. „De familie maakt zich enorme zorgen over Naima. Ik ken haar niet als een persoon die bedreigd werd of zich bedreigd voelde.” Volgens De Leon heeft ze een ’redelijk blanco justitiële documentatie’.

Cocaïnesmokkel
Over ’Piet Costa’ is weinig bekend. Hij komt voor in verschillende omvangrijke cocaïne-onderzoeken en wordt door justitie gezien als een van de grootste drugshandelaren van Nederland. Zo komt P. voor in het drugsdossier Dobricic naar grootschalige cocaïnesmokkel. Ook de verdwenen Jillal wordt genoemd in het strafdossier.

In het voorjaar van 2017 werd Jillal in het kader van het onderzoek Dobricic nog geobserveerd door de politie. Ze werd toen gezien bij het voormalige zwemparadijs Tropicana in Rotterdam met ’Piet Costa’, zo blijkt uit dossierstukken die deze krant heeft ingezien.

Een bende zou tussen halverwege 2015 en begin 2018 duizenden kilo’s cocaïne naar Nederland hebben gesmokkeld. De drugs werden vooral in ladingen fruit vanuit Costa Rica gestopt. In het onderzoek kwam informatie binnen over drie corrupte douaniers en een corrupte medewerker van de Belastingdienst. Deze Willem P. werd ook opgepakt, samen met Bridjanand ’Opa Frits’ B. Hij is volgens justitie de tweede van de groepering. De verdachten zijn al in pro-formazittingen voor de rechtbank verschenen.

Lees ook  Vrouw gegijzeld in Zutphen, politie arresteert twee mannen

Wiersum en Maynard
Een van de onderschepte partijen die van de groepering zou zijn werd verstopt in een container met ananassap, die in 2015 in een loods in Raamsdonksveer in beslag werd genomen. Het ging om 1100 kilo. In 2017 werd ook in Brielle een grote partij coke onderschept die van de bende van Piet Costa zou zijn. Advocaat Kuijpers benadrukt dat zijn cliënt Roger P. geen officiële verdachte is in het onderzoek Dobricic.

Het onderzoek naar de verdwijning van Jillal wordt gedaan door de landelijke eenheid van de politie. De capaciteit van de Amsterdamse recherche staat flink onder druk door een forse reeks liquidaties in korte tijd. Dit najaar werden vier liquidaties gepleegd in de hoofdstad. Na de moord op de advocaat Derk Wiersum werden de crimineel Kelvin Maynard, de Servische horeca-ondernemer Goran Savic en Brennan Dalfour doodgeschoten. Maynard en Dalfour waren bekenden van de politie.

Dit zijn de 10 meest bizarre namen in Nederland van 2019!

Peuter in levensgevaar door weggegooide fles