in

Verpleeghuizen gaan op slot vanwege het coronavirus

Verpleeghuizen gaan vanwege het coronavirus op slot. Deze lockdown wordt niet alleen ingesteld om de kwetsbare bewoners te beschermen, maar ook het schaarse personeel. Voor stervende mensen komt er wel een uitzondering.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet dinsdag al om aparte plannen uit te werken voor de ouderenzorg.

Ingewijden meldden donderdagochtend aan De Telegraaf dat het kabinet werkte aan het op slot doen van de verpleeghuizen, minister De Jonge (Volksgezondheid) bevestigde dat donderdagavond.

Lees ook  Drie oudere vrouwen trekken bij elkaar in omdat ze niet alleen in isolatie willen zitten

Er wordt wel gedacht aan een uitzondering voor bezoek aan stervende mensen. „Het is belangrijk om dat wel mogelijk te maken”, zegt De Jonge die daar geen concrete invulling voor heeft. „Verpleeghuizen moeten intern kijken hoe dat dan gaat.”

Bewoners van verpleeghuizen behoren tot de zogeheten hoogrisico groepen. Het coronavirus is levensbedreigend voor hen. Bezoek is dus niet langer welkom. Tot dusverre was dat nog wel het geval.

Lees ook  Jonge vrouw overleden bij ongeval

Officieel werden alleen bezoekers met een kuchje of andere ziekteverschijnselen gevraagd om weg te blijven. Maar sommige zorginstellingen hadden zelf al actie ondernomen door bezoekers de deur te wijzen.

Het sluiten van verpleeghuizen voor alle bezoek wordt ook ingesteld om het personeel beter te kunnen beschermen. Ze zijn hard nodig in de strijd tegen het coronavirus.

Ook dochtertje Miljuschka Witzenhausen (7) opgenomen in ziekenhuis

Waarom fietsen extra bescherming tegen corona biedt