in

Viktor (50) die jarenlang streed tegen zelfmoord stapt zelf uit leven: ‘Niemand zag dit aankomen’

113 Zelfmoordpreventie heeft met groot verdriet kennisgenomen van het plotse overlijden van Viktor Staudt. De 50-jarige Brabander overleefde eind jaren negentig een zelfmoordpoging op een treinstation en zette zich daarna jarenlang in voor mensen die, net als hij, worstelen met depressieve en suïcidale gevoelens. Staudt overleed in de nacht van zaterdag op zondag aan de gevolgen van zelfdoding, bevestigt psychiater Bram Bakker tegen deze site.

Staudt, geboren in Delft en opgegroeid in Brabant, schreef samen met Bakker een boek over zijn poging uit het leven te stappen, gaf in binnen- en buitenland lezingen aan hulpverleners over zijn ervaringen en verscheen in diverse talkshows met zijn aangrijpende levensverhaal, waaronder De Wereld Draait Door. Staudt groeide zo uit tot een belangrijke inspiratiebron voor mensen die, net als hij, worstelen met depressie en zelfmoord.

,,Wij vinden het een tragisch overlijden”, meldt een woordvoerder van 113 Zelfmoordpreventie. ,,Het is buitengewoon verdrietig voor de nabestaanden en voor de mensen die hoop hebben geput uit zijn boeken en televisieoptredens. We kunnen ons voorstellen dat dit nieuws mensen raakt. Wanneer mensen hiermee worstelen, kunnen ze altijd contact met ons opnemen.”

Toerekeningsvatbaar
Met zijn boek Het verhaal van mijn zelfmoord met als ondertitel Hoe ik mijn angsten en depressies overwon probeerde Staudt mensen te behoeden voor de fout die hij in zijn ogen gemaakt had. Psychiater Bram Bakker, die veel met de Brabander samenwerkte en het voorwoord schreef, noemde het bij de lancering een belangrijk boek.

,,Het komt niet vaak voor dat iemand zo’n weloverwogen poging doet en het overleeft. Zelfmoord gebeurt meestal impulsief. Viktor beseft dat hij op dat moment niet toerekeningsvatbaar was. Dat sluit naadloos aan bij mijn aanpak. Als mensen beseffen dat hun klachten goed behandelbaar zijn, is er veel gewonnen”, zei hij in 2012 tegen deze krant.

Lees ook  Drama: meisje (8) en moeder verdrinken in zwembad

‘Ik was klaar met vechten’
Staudt zelf zei eerder over zijn mislukte zelfmoordpoging uit 1999 (toen hij 30 jaar was): ,,Ik had jarenlang alles geprobeerd: de huisarts, de psychiater, kalmerende medicijnen, hardlopen en zwemmen, maar niets hielp. Ik was klaar met vechten. Ik zag geen andere oplossing meer. Op het moment zelf voelde ik me in balans. Ik had het besluit genomen en dat gaf rust. Vreemd, want het is natuurlijk niet normaal om op je fiets te stappen, naar het station te rijden en vervolgens voor de trein te springen.”

Geschrokken
Bram Bakker laat in een reactie weten geschrokken te zijn van het nieuws. Volgens hem zag niemand deze beslissing aankomen. ,,Het stemt me intens verdrietig, vooral omdat ik zeker weet dat hij dit einde eigenlijk niet wilde”, vertelt hij. Bakker maakt zich zorgen.

,,Ik vrees dat de dood van Viktor een stuk bedreigender is dan als een willekeurige bekende Nederlander besluit uit het leven te stappen. Viktor was een voorbeeld voor zoveel mensen. Dit zal een diepe impact hebben op de mensen die, net als hij, iedere dag strijden tegen dit soort gevoelens.”

Eenzaamheid
IFOTES, een internationale organisatie van verschillende hulptelefoonlijnen, denkt met positieve herinneringen terug aan Viktor. ,,Lange tijd en met grote vrijgevigheid wijdde hij zijn leven aan het overbrengen van zijn ervaringen aan al diegenen die bij hem kwamen: mensen in nood, getroffen ouders en gezinnen die worstelen met hun verlies, hulplijnen, geestelijke gezondheidswerkers, studenten en burgers. Viktor vertelde ons veel over zichzelf en zijn kwetsbaarheid, hij raakte ons diep en inspireerde ons met zijn moed en menselijkheid.”

Lees ook  Een koppel begint te dansen. Maar kijk wat er gebeurt wanneer de ANDERE vrouw op de dansvloer rent!

In een toespraak op het IFOTES-congres in Udine, begin juli, sprak Viktor over de eenzaamheid die al vanaf jonge leeftijd voelde. Zijn toespraak ging onder andere over het begeleiden van jonge mensen en eindigde met deze woorden: ,,Misschien kan ik hun eenzaamheid niet wegnemen – of zelfs mijn eigen eenzaamheid – maar voor een moment kan ik ze minder alleen laten voelen. Geef ze hoop dat er waarschijnlijk een oplossing is. En geef ze de moed om vooruit te gaan, naar betere tijden.”

Worstel jij met zelfmoordgedachten? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 of 113.nl.

Cijfers zelfdodingen
Het aantal mensen dat een einde aan hun leven maakten, is vorig jaar uitgekomen op 1829. Dat zijn er 88 (5 procent) minder dan in het voorgaande jaar. Het ging om 1176 mannen en 653 vrouwen. Onder mannen waren er echter 10 procent minder zelfdodingen dan een jaar eerder, bij vrouwen nam het aantal iets toe. Het aantal zelfmoorden onder mannen is al jaren ongeveer twee keer zo hoog als bij vrouwen.

Onder jongeren tot 20 jaar daalde het aantal zelfdodingen vorig jaar van 81 tot 51. Bij 20- tot 40-jarigen steeg het aantal zelfdodingen van 400 naar 464. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal zelfdodingen gedaald tot het niveau van 2012. Begin jaren tachtig was het zelfdodingscijfer in Nederland het hoogst. In 2007, voor de financiële crisis, was dit het laagst.

Buren zamelen geld in om keuken waarin Megan (15) werd vermoord te vervangen

Je kunt nu een silicone voet kopen met ingebouwde vagijn – inclusief tenen, enkel en hiel