in

Viroloog Steven Van Gucht: “We evolueren deze week richting 20.000 besmettingen per dag”

De coronacijfers blijven onrustwekkend toenemen in ons land en volgens viroloog Steven Van Gucht gaan we waarschijnlijk richting 20.000 gevallen per dag. En er is nog meer slecht nieuws: het aantal besmettingen bij de oudsten gaat steil de hoogte in.

”We registreren momenteel ruim 10.000 nieuwe besmettingen per dag”, zei Van Gucht op de briefing rond het coronavirus van de Crisiscel.

“Maandag waren het er bijna 13.000. Het zevendaagse gemiddelde ligt intussen op 10.453 gevallen en dat is een stijging van 69 procent.

Het aantal besmettingen verdubbelt hiermee om de negen dagen. Waarschijnlijk zullen we deze week richting 20.000 gevallen per dag evolueren. Dat betekent dat ruim meer dan één op honderd Belgen besmettelijk is.”

Lees ook  6-jarig meisje verstikt zich in mondkapje die in kipnugget van McDonald’s zat

We zien nog steeds de meeste besmettingen bij de 20- tot 30-jarigen, maar de toename is daar minder groot geworden dan in de andere leeftijdsgroepen.

De gemiddelde leeftijd van besmette personen neemt verder toe. “Momenteel is de helft ouder dan 37 jaar”, aldus Van Gucht.

“We blijven de grootste toename zien bij de 70-plussers, met een verdubbeling op weekbasis. Bij de 90-plussers zien we de hoogste toename en verdubbelt het aantal besmettingen om de vijf dagen.

Lees ook  Man bekent ont*cht en het filmen van 24 minderjarige meisjes in Alem

De 90-plussers vertonen nu de tweede hoogste besmettingsgraad, na de twintigers. Dat zal zich jammer genoeg vertalen in een verdere stijging van het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens.”

Van Gucht juicht de bijkomende maatregelen van de overheid toe, maar benadrukt dat de grootste hefboom nog altijd in onze eigen handen ligt.

“’Wie thuisblijft kan levens redden’, klonk het tijdens de uitbraak van de Spaanse Griep. Ik zou dat willen uitbreiden tot: ‘Wie de zes gouden regels naleeft, kan levens redden’.”

Nu al bijna driekwart Europese landen rood: ook Duitsland, Denemarken en Zweden beginnen weg te glijden

Zo lang moet je mondkapje in de magnetron