in

Voor eens en altijd: hoeveel vlees zit er nu in frikandellen?

Na België kan ook Nederland binnenkort genieten van de vegetarische frikandel van Mora. Eén vraag blijft daarbij tot de verbeelding spreken.

Hoeveel vlees zit er nu in een normale curryworst? Twan Jacobs van diepvriesbedrijf Beckers weet het antwoord.

Karton, beenderen, uiers, slachtafval, vet,… Klanten vrezen vaak dat een frikandel gevuld is met de nodige troep, maar dat blijkt al bij al nog mee te vallen.

“Die mythes zijn vijftig jaar geleden ontstaan, toen de frikandel succes begon te krijgen. Sommige ondernemers namen het niet zo nauw met de hygiëne en de grondstoffen. Maar dat waren sjoemelaars”, stelt Jacobs.

Lees ook  De familie van Steve Irwin heeft meer dan 90.000 dieren gered bij de bosbranden van Australië

Wat er dan tegenwoordig wel in zit? Veertig procent kipseparatorvlees. Lees: het vlees dat achterblijft op het karkas als de billen, borsten en vleugels verwijderd zijn.

Die karkassen worden vervolgens in de fabriek met een zeef ‘gefilterd’, waardoor het zachte vlees afgescheiden wordt van de harde botten.

Met dat separatorvlees kunnen bijvoorbeeld ook nog kipnuggets, kiphamburgers en kippenwit gefabriceerd worden.

Terug nu naar de frikandel: die bestaat voorts nog uit mager varkensvlees, varkensspek en rundsvlees (25% à 30%).

Lees ook  'En toen boem': Rens (23) raakte zijn vinger kwijt door illegaal vuurwerk

Sommige producenten voegen daar nog een beetje paardenvlees aan toe, maar dat blijkt steeds gevoeliger te liggen. “Mensen zien die dieren liever in de wei dan op het bord”, stelt Jacobs.

Tel daar tot slot nog water (30%), paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers bij en de curryworst is klaar. Speciale kipfrikandellen bevatten tot wel 80% kippenvlees en geen varkensvlees.

In de Verenigde Staten bestaat de typische frikandel voor 50% uit varkensvlees, 35% rundvlees en 15% kippenvlees. Paardenvlees wordt er niet gebruikt.

Schilder dondert van ladder nadat bejaarde eraan schudt omdat het in de weg stond.

Onrustwekkende verdwijning: Juliette (14) spoorloos sinds ze gisteren naar school vertrok