in

Vrees voor leven van oud-bokser Rudi Lubbers

Het gaat slecht met oud-topbokser Rudi Lubbers en zijn partner. De twee bivakkeren onder erbarmelijke omstandigheden in een busje in de natuur in Bulgarije. De situatie is zo ‘nijpend’ en ‘onmenselijk’ dat gevreesd wordt voor hun leven.

De toestand van Lubbers, die naar Bulgarije ging omdat hij Nederland wilde ontvluchtten, is zo slecht dat hij mogelijk snel zal overlijden als hij niet acuut hulp krijgt.

Dat zegt oud-profwielrenner Rini Wagtmans die de hulpactie voor Lubbers coördineert. Wagtmans is vanochtend gebeld door een Nederlander in Bulgarije. Die heeft Lubbers en zijn partner Ria bezocht op de plek waar ze bivakkeren.

De twee leven in een wit bestelbusje in ‘de rimboe’ vlakbij de Zwarte Zee, samen met twintig zwerfhonden.

De Nederlander schrok zich kapot van wat hij aantrof. Wagtmans: ,,De situatie is schokkend en zorgwekkend.

De deuren van het busje gaan niet dicht, het is barstenskoud. Ze leven praktisch in de open lucht. Rudi heeft met kussens en karton een soort barricade gemaakt om de kou buiten te houden.

Lees ook  Suzanne (90) overlijdt aan coronavirus: “Mij moet je niet beademen, help de jongere mensen maar, zei ze nog”

Hij heeft geen water, stroom en eten. Ze leven praktisch in de open lucht. Ze overleven dit niet als het te koud wordt.’’

Vrees
Lubbers is nog aanspreekbaar, maar Ria ligt roerloos in het busje en reageert niet meer. Wagtmans vreest zelfs dat ze misschien al is overleden.

,,Ze ligt weggekropen onder een deken in dat busje. Rudi praat tegen haar, noemt haar zijn lief, zijn schat, zijn meisje, maar ze zegt niks terug. Ik vrees het ergste.’’

De Nederlander die daar was, heeft Lubbers brood, boter, koffie en geld gegeven. En hij heeft hem de uitzending van De Wereld Draait Door laten zien, waarin Lubbers’ zoon Marco en Wagtmans te gast zijn over de hulpactie.

,,Dat maakte zeer veel indruk’’, schrijft hij in een e-mail aan Wagtmans. De situatie is onmenselijk. Dat verdient hij niet. Ik probeer te doen wat mogelijk is.’’

Legende
Lubbers bokste in 1973 in Jakarta als enige Nederlander ooit tegen legende Mohammed Ali. Hij verloor weliswaar maar bleef twaalf ronden overeind.

Lees ook  BIZAR: deze vrouw dacht dat ze scheerbultjes had maar de waarheid was veel erger…

Sinds de jaren tachtig is het bergafwaarts gegaan. Lubbers zat in Portugal acht jaar in de cel vanwege drugshandel. Na zijn vrijlating leidt hij een zwervend bestaan.

Sinds de documentaire over Lubbers in Andere Tijden Sport, afgelopen zondag, stroomt de hulp binnen. Wagtmans heeft bijna 1700 mailtjes gekregen.

,,Mensen doneren geld, schoenen, hondenvoer, een sportschool in Eindhoven heeft 3000 euro ingezameld, en een tandarts wil zijn gebit renoveren.’’

Via de stichting Rudi Lubbers Aftersport wordt een crowdfundingactie gestart voor Lubbers. Wagtmans wil dat een vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken naar Lubbers gaat om een noodoplossing te bieden.

Wagtmans: ,,Misschien dat hij tijdelijk naar Nederland kan komen voor medische verzorging en om aan te sterken. Dit is zeer nijpend. Hij staat daar te vergaan. Het is verschrikkelijk

.

Als we niks doen, staat morgen in de krant dat Rudi Lubbers met een dode vrouw aangetroffen is in Bulgarije. Dat willen we toch niet?’’

Gesprongen rioolbuis: auto in zwijndrecht zinkt weg in stront.

Rennen voor je leven: luipaard valt tientallen mensen aan