in

Vrouw (52) gooide zoutzuur in gezicht van verzorgster bejaarde moeder en ging vervolgens gewoon naar haar werk en uit eten

Een 52-jarige Veenendaalse vrouw die in Renswoude de huishoudelijke hulp van haar moeder verminkte door zoutzuur over haar gezicht te gooien, moet wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft vier jaar de cel in, waarvan één jaar voorwaardelijk. Ook moet zij wat het OM betreft een schadevergoeding betalen van ruim 26.000 euro.

De Veenendaalse wordt vervolgd voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel met voorbedachte rade. Ze gooide de bijtende vloeistof op 15 november 2019 in het gezicht van het slachtoffer. Dat liep zware brandwonden in haar gezicht en ernstig oogletsel op. Het OM gaat uit van opzet en een vooropgezet plan, omdat de verdachte de fles met zoutzuur enkele dagen voor het incident klaar had gezet in de woning van haar moeder en meermaals aangaf ‘dat kreng nog wel te zullen krijgen’.

Spijt
De verdachte kwam vandaag met haar arm in een mitella naar de zitting. Ze verklaarde kilo’s te zijn afgevallen, recent een hartoperatie achter de rug te hebben en haar gevangenisleven niet meer aan te kunnen. Vanwege haar visuele beperking werd ze door de parketpolitie ondersteund de rechtszaal binnengeleid. Ze ontkende de aantijgingen niet.

,,Klopt, ik heb zoutzuur in de richting van haar gezicht gegooid, maar ik heb nooit gewild dat deze vrouw letsel op zou lopen. Een plan was er niet. Ja, ik heb mijn ex naar zoutzuur, terpentine en chloor gevraagd. Wilde eigenlijk jeukpoeder hebben, zodat ze er kort last van zou hebben. Maar ik wilde niemand beschadigen, heb er vreselijk spijt van. Ik wil het terugdraaien, maar ik zou niet weten hoe.’’

Lees ook  Je longen schoonmaken! Met deze tips kom je al een heel eind.

“Klopt, ik heb zoutzuur in de richting van haar gezicht gegooid, maar ik heb nooit gewild dat deze vrouw letsel op zou lopen”.

Verdachte
De Veenendaalse, die zegt suïcidaal te zijn, zei dat ze uit woede heeft gehandeld. ,,Het speelde al twaalf jaar. De hulp pleegde diefstallen. Mijn moeder kreeg haar hulp vanuit de kerk, maar ik wilde dat er iemand anders zou komen.’’ Haar moeder, die inmiddels is overleden, heeft volgens de verdachte voor haar dood ook verklaard dat ze bestolen werd. Het zou gaan om kleding, sieraden en ‘ijs uit de vriezer’. ,,Dat wilde ik laten stoppen.’’

Paniek
Een week voor het incident zette de verdachte een flesje zoutzuur in de vensterbank van het huis van haar moeder, die ging verhuizen. ,,De hulp zou niet meer komen. Maar ik hoorde dat ze er toch weer was en spullen naar de kringloop bracht. Mijn moeder was in paniek. De hulp ging vreselijk tegen me tekeer en wilde niet weggaan.’’

Toen de ruzie hoog opliep, ging het vreselijk mis in de bejaardenwoning. De verdachte ging vervolgens gewoon naar haar werk en uit eten. Dat noemde de officier ‘schokkend, zorgwekkend en verbijsterend’. ,,Terwijl ze heeft gehoord dat het slachtoffer moord en brand schreeuwde.’’

Lees ook  Bejaarde man (81) neergestoken en beroofd toen hij blikjes aan het inzamelen was.

Ontkenning
Het slachtoffer weersprak de beschuldigingen over de diefstal ten stelligste. De gevolgen voor haar zijn groot. Haar zicht is in één oog tot vijf procent gereduceerd. Mentaal heeft ze het zwaar: ,,Waarom haatte ze mij zo dat ze mij wilde verminken? Ik heb dertien jaar haar moeder verzorgd. Ze was blind, gehandicapt, eenzaam en depressief. Ik ging met haar naar uitjes. Om haar op te vrolijken. Haar dochter heb ik in al die jaren nooit gezien. Tot de verhuizing aanstaande was. Vaak gingen ontmoetingen over in scheldpartijen. Daar haalde ze altijd God, de bijbel en de kerk bij. Daar had ze iets tegen.’’

“Waarom haatte ze mij zo dat ze mij wilde verminken? Ik heb dertien jaar haar moeder verzorgd”.

Slachtoffer
In haar slachtofferverklaring zei ze te hopen dat de verdachte ‘haar verdiende straf krijgt’. ,,Toen ze uit het niets zoutzuur gooide, voelde het alsof ik in brand stond. Met mijn rechteroog kan ik nog amper zien. Garanties dat het beter wordt, heb ik niet. Nu is het nog één dikke mist.’’ Het incident achtervolgt haar nog dagelijks. ,,Ik ben mijn levenslust kwijt. Ben bang. Als je dan hoort dat ze heeft gezegd dat ze ‘dat kreng nog wel krijgt’ en bewust zoutzuur heeft aangeschaft, raakt dat me diep. Ze heeft heel de gemeenschap van Renswoude bang gemaakt.’’

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Vrouwenhater scheld vrouw uit: ”Je bent een sl*t!’ Maar dan staat een superheldin op …

Niet dood te krijgen: Deze onverwoestbare kamperplanten overleven in elk interieur!