in

Vrouw met baby in armen gevonden op bodem in water..

Vorige week kapseisde een bootje nabij het Italiaanse eiland Lampedusa. Aan boord ongeveer vijftig vluchtelingen waarvan er dertien stierven. Een week na de scheepsramp heeft de Italiaanse kustwacht tot haar verbijstering nog eens twaalf lichamen gevonden waaronder een moeder die stierf in een innige omhelzing met haar acht maanden oude baby.

Vorige week werden reeds dertien lichamen – allemaal jonge vrouwen – geborgen, en werden ook 22 personen gered door de Italiaanse kustwacht. Vervolgens zonk het bootje, zo’n zestig meter diep. Al snel vertelden de overlevenden dat er in totaal zo’n 52 personen op het bootje zaten waardoor de kustwacht bleef zoeken naar vermiste opvarenden.

Het duurde de duikers tot dinsdag om het bootje te lokaliseren. Waarna ze gisteren tot hun ontzetting nog eens twaalf lichamen op de bodem van de Middellandse Zee troffen. Onder de slachtoffers een jonge vrouw met een baby in haar armen. Het kind was naar schatting slechts acht maanden oud. Waarschijnlijk hebben de duikers nog drie dagen de tijd nodig om alle lichamen naar de oppervlakte te brengen.

Lees ook  Samantha (2) is doof en daarom leert heel de straat gebarentaal

Reden van kapseizen
Waarom het bootje kapseisde is nog niet helemaal duidelijk. Uit een reconstructie zou blijken dat alle opvarenden naar dezelfde kant bewogen zodra een reddingsschip naderde waardoor hun bootje water schepte en omkantelde.

Een van de jonge mannen aan boord van het bootje getuigde hoe een kindje zijn been stevig vast had gegrepen, in een poging zichzelf te redden. De man had het kind even los moeten laten om zichzelf te bevrijden uit het zinkende bootje, maar daarna had hij het niet meer gevonden. Later bleek het een van de slachtoffertjes te zijn.

Lees ook  „Ik wilde haar leven reden.” - Scott (9) werd beenmergdonor voor zijn nichtje Grace (6)

Ruim 1000 doden
Volgens de overlevenden is de groep vertrokken vanuit Libië met aan boord vooral West-Afrikanen. Daarna heeft het bootje halt gehouden in Tunesië waar nog eens dertien jonge Tunesiërs aan boord zijn gegaan alvorens koers te zetten naar het Siciliaanse eiland Lampedusa.

Bij het oversteken van de Middellandse Zee zijn dit jaar al ruim duizend mensen omgekomen, aldus een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Deze foto’s plaatste Drentse ’spookzoon’ nadat hij zijn verhaal naar buiten gooide

Moonsekte bevestigt: Vader gezin Ruinerwold uit religieuze beweging gezet