in

Amy sterft bijna nadat ze tampon in vagijn vergeet: ‘Het rook naar de dood’

Een Britse vrouw heeft in het ziekenhuis voor haar leven moeten vechten nadat ze was vergeten een tampon uit haar vagijn te halen. Het ding zat maar liefst vijf dagen in haar vagijn, waardoor de vrouw tamponziekte – ook wel bekend als Toxic Shock Syndroom – kreeg. Onbehandeld kan dat leiden tot orgaanfalen en zelfs de dood.

De 24-jarige Amy Williams deelt haar verhaal omdat ze mensen bewust wil maken van de risico’s en wil voorkomen dat anderen meemaken wat zij heeft meegemaakt. „Ik had weleens gehoord van dat syndroom, maar ik had nooit gedacht dat het mij zou overkomen”, vertelt ze aan Metro UK. „Ik wil vrouwen en jonge meisjes waarschuwen, zodat ze er extra voorzichtig mee kunnen zijn. Ik gebruikte al jaren tampons, maar ik ga er nooit meer een gebruiken.”

Tampon kwijt
Het voorval vond plaats in juni 2019, toen Williams met haar vriend een avondje uit was. Ze was op dat moment ongesteld en droeg een tampon, maar kon het ding niet meer vinden. Met al een aantal drankjes achter de kiezen, besloot ze gewoon een nieuwe in te doen. „Ik was aardig aangeschoten op dat moment en herinnerde niet meer of ik er nou eentje in had gedaan of niet. Plus: ik kon hem gewoon niet vinden.”

Lees ook  Deze vrouw heeft vreselijke pijn aan haar rug en ontdekt dan de reden voor haar pijn 15 jaar na haar bevalling

Na die avond ging ze gewoon door met het verwisselen van de tampons. Tot er na vijf dagen een penetrante geur uit haar vagijn komt. „Het rook oprecht naar de dood”, vertelt ze. „Het was echt niet normaal.” Ook na een korte douche blijft de geur hangen. „Ik ging op het bed liggen en voelde met mijn vingers in mijn vagijn Met mijn nagel raakte ik iets en toen realiseerde ik me dat er nog een tampon in me zat. Ik stond doodsangsten uit.”

De tampon was in haar vagijn gedraaid en het duurde een halfuur voor Williams het ding eruit kreeg. „Toen het eruit kwam, had ik echt het gevoel dat ik flauw zou vallen. Het ding was zwart, echt heel vies.” Maar met het verwijderen is het niet afgelopen, realiseert ze zich later. Ze blijft krampen houden en na twee dagen voelt ze zich nog steeds misselijk.

Bijna dood
Kort daarna wordt ze naar het ziekenhuis gebracht met 40 graden koorts. „Ik vertelde het personeel dat ik vijf dagen lang een tampon in had gehad en ze keken elkaar bezorgd aan.” Op dat moment begonnen haar organen het op te geven en belandde ze in een septische shock. „De dokter zei dat als ik niet naar het ziekenhuis was gegaan, ik niet meer wakker was geworden. Ik was zo bang. Ik vroeg aan de verpleegkundige of ik mijn 3-jarige zoontje ooit nog zou zien.”

Lees ook  Mayson (2) heeft nog maar een paar jaar te leven: 'Hij gaat al snel achteruit'

Vier dagen lang vecht Williams’ lichaam tegen de bloedvergiftiging, terwijl de vrouw buiten bewustzijn is. Na een week mag ze het ziekenhuis verlaten, waarna ze nog tien dagen lang antibiotica moet slikken. Nu ervaart ze zware en onregelmatige ongesteldheid, maar ze is – tegen de verwachtingen in – wel in verwachting van een tweede kindje. Met haar verhaal hoopt ze mensen bewust te maken van de risico’s van tampons. „Ik kan nog steeds niet geloven dat een tampon bijna mijn dood werd. Ik ga ze nooit meer gebruiken: alleen maar maandverband voor mij. Wees alsjeblieft voorzichtig met tampons, het kostte mij bijna mijn leven.”

Roethof wil vrijspraak Brech: ‘Het is te mager, spreek hem vrij’

Baby met tumor ter grootte van 2 sinaasappels herstelt op tijd om 1ste verjaardag thuis met gezin te vieren