in

Vrouwen met een kortpittig kapsel zijn de koninginnen van het schijt hebben

Vrouwen met kortgeknipt haar van boven een bepaalde leeftijd, al dan niet met kleurspoeling, lijken een typisch Nederlands fenomeen waar heel veel mensen kwaad van worden.

Kortpittig kapsel

Er lijkt een punt in het leven van de gemiddelde Nederlandse vrouw te zijn waarop ze denkt: fuck alles. Dan trekt ze haar jas aan en fietst vastberaden naar een lokale kapper, waar ze in een wolk van geestdrift, nekhaartjes en kapperszweet haar halflange haren door een ambitieuze jonge jongen tot een asymmetrische coupe laat snoeien. “Kijk eens,” zegt de kapper terwijl hij een kleine ronde spiegel omhoog houdt, “zo is het lekker pittig, hè?” De vrouw knikt. “Heerlijk pittig. Weet je wat – we verven het ook nog rood.”

Vrouwen met kortgeknipt haar van boven een bepaalde leeftijd, al dan niet met kleurspoeling, lijken een typisch Nederlands fenomeen. In de provincie combineren ze hun kapsel vaak met een witte legging en een comfortabele sandaal, in de Randstad eerder met een gewaagd brilletje en een hautaine oogopslag. Inmiddels is ‘kortpittig’ een cliché dat staat voor lelijk en lomp of juist voor aanstellerig modieus; truttige huisvrouwen met boterzachte bovenarmen, of gemene carrière-heksen die uitsluitend de Vogue lezen; ze representeren Nederland op z’n oncharmantst. Of ze nou meedoen aan Lingo, een succesvolle kinderboekenreeks schrijven of een klimaatregeling bepleiten in de Tweede Kamer – kortharige vrouwen vinden we hilarisch of bespottelijk in alles wat ze doen.

De fans van de facebookpagina Huisvrouwen met een kortpittig kapsel zetten vrouwen die hun haar afknippen lachend weg als jammerlijke moeders die alle hoop op seks hebben opgegeven; als vrouwen met kleren waar altijd aangekoekt babyspuug op zit; vrouwen die je alleen nog hoort als hun Jochem te dicht langs een slootje loopt of Sanne haar kauwgom onder de buik van de hond plakt.

Lees ook  ‘Scootmobiel-ontvoerder’ Glanerbrug ook verdacht van ontucht met 5-jarig slachtoffer

Alsof vrouwen met elke centimeter hoofdhaar die eraf gaat, ook een beetje menselijkheid verliezen.

Ik vind het hartstikke gezond om te lachen om witte Nederlanders, maar is het wel terecht dat die spot zich concentreert op de kortgeknipte haren van Nederlandse vrouwen? Is het juist niet verfrissend dat hier zoveel vrouwen rondlopen die iets anders doen met hun kapsel dan wat er van ze verwacht wordt? Wat is het toch met die pittige coupes dat ze zoveel weerstand en irritatie oproepen?

Veel van de afkeer jegens de praktische kortpittige vrouw is volgens mij gegrond in de overtuiging dat kort haar niet vrouwelijk, en daarom niet aantrekkelijk is. Zelfs als conventionele superschoonheden als Emma Watson of Jennifer Lawrence voor een kort kapsel kiezen, worden mensen daar pissig om. Toen Doutzen Kroes als een soort geile David Bowie voor de Braziliaanse Vogue poseerde, vroeg ze aan haar fans op Instagram of ze haar korte haren leuk vonden. Het antwoord: nope, lang haar is mooier.

ls je als vrouw je haar afknipt is dat een bewuste keuze tegen heteronormatieve aantrekkelijkheid: dat is prima, zolang je vervolgens maar uit het blikveld van de wereld verdwijnt. En als je dan toch koppig foto’s van je hoofd blijft maken, is het niet meer dan logisch dat de kortpittig-facebookfans je belachelijk maken.

Lees ook  Vader van gepeste kind komt het zelf oplossen en hoe hij te hulp schiet is ongelofelijk

In mijn ogen is de gekortwiekte Hollandse vrouw iemand die haar eigenwaarde niet meer haalt uit haar aantrekkingskracht op de gemiddelde heteroseksuele penis. Of ze nou gelukkig wordt van een keramieken trollenverzameling, een boekenkast vol Proust, of haar natuurlijk overwicht op kleine hondjes: ze conformeert zich niet langer aan wat de samenleving van haar verlangt. Ze knipt zonder te knipperen haar secundaire seksekenmerken af en weigert vervolgens om onzichtbaar te worden. Sterker nog: ze creëert haar eigen alternatieve schoonheid met felle herfstkleuren, highlights en scheve lokken. Met gel en wax gooit ze haar korte stekels omhoog, zodat het niemand kan ontgaan dat dit kapsel op een vrouwenschedel gevestigd is – en dat dit kapsel hier is om te blijven.

Vrouwen met een kortpittig kapsel zijn de koninginnen van het schijt hebben. Ze trekken zich niets aan van heersende neukbaarheidsnormen en houden zo zeeën van tijd over die ze anders kwijt waren aan het jammeren om gespleten haarpunten en het goed laten intrekken van conditioner; inderdaad pittig en praktisch, en dat is niets meer dan hartstikke slim en subversief.

Wat mij betreft is – naast kaas en tulpenbollen – de kortpittige vrouw onze grootste nationale trots.

17-jarige droomde er altijd van om zijn hele lichaam zwart te tatoeëren. 10 jaar later gillen kinderen wanneer ze hem zien.

Ouders laten driejarige alleen met een babysitter: uren later vecht ze voor haar leven op de eerste hulp